Bukerova nagrada – 6 knjiga za ovu jesen

, AKTUELNO, KULTURA

Iako je sezona čitanja knjiga na plaži skoro završena, mi verujemo da za dobru knjigu nikad nije kasno. Zato smo vam pripremili listu od šest knjiga koje su ušle u uži izbor za dodelu ovogodišnje Bukerove nagrade i mislimo da bi mogle da obeleže ovu jesenju sezonu.

Bukerova nagrada (The Man Booker Prize for Fiction) je jedna od najprestižnijih nagrada za najbolji roman godine napisan na engleskom jeziku. Ove godine odluka o najboljem romanu biće doneta 3. novembra. Dok je u širem izboru učestvovalo trinaest romana, u uži izbor ušlo je njih šest, a ovo su i njihovi naslovi.

1) A pessage north Anuka Arudpragasam („Severni prolaz”)

Deveti roman južnoafričkog pisca prati jednu belu porodicu tokom decenija Aperhejd ere.

Ultimativno pitanje koje roman postavlja je: da li je pravda moguća u ovom svetu? Ako jeste, kako ona treba da izgleda?

„Smatrali smo da on sa velikom ozbiljnošću uzima ovo pitanje, kako možete shvatiti sadašnjost, dok istovremeno pokušavate da razumete prošlost”, rekla je članica žirija Horacija Herod.

Navodi portal Nova.rs

2) No One Is Talking About This Patricia Lockwood („Niko ne priča o ovome”)

Kako navodi CityMagazine, prvi roman Patriše Lokvud ima veoma zanimljivu strukturu i žanrovski je prilično neobičan. Sastoji se iz dva dela. Prvi deo romana prati neimenovanu naratorku i njene doživljaje sa virtuelnom platformom zvanom Portal i mogao bi se čak okarakterisati kao roman toka svesti. Dok je drugi deo romana autofikcija i priča nam o porodičnoj tragediji i načinima na koje se ljudi nose sa tugom.

3) The Promise Damon Galgut („Obećanje”)

U osnovi radnja knjige je sledeća: „Naratorovo oko nadleće, sa smrtonosnim zadovoljstvom, trepćući nad proašću i slomu bele južnoafričke porodice. Na njihovoj farmi izvan Pretorija, Svatsovi se skupljaju na Maovoj sahrani. Mlađe generacije preziru sve u šta porodica veruje, pa ni u obećanje koje su dali crnkinji koja je ceo život radila za njih. Nakon višegodišnjeg rada, Salomi je obećana kuća i zemlja koja će biti samo njena, ipak kako su decenije prolazile sve se više činilo kako se to obećanje neće ispuniti.” – Chatto & Windus

4) The Fortune Men Nadifa Mohamed („Čovek sreće”)

Mohamed je rođena u Somaliji, ali je odrasla u Velikoj Britaniji. Radnja njenog romana je smeštena na dokovima zaliva Kardifa, u periodu nakon rata. U pitanju je fikcionalna priča o Mahmudu Mejtenu, somalskom mornaru koji optužen za ubistvo.

„Ovo je priča o prošlosti koja ima veliki uticaj na sadašnjost”, rekla je predsednica žirija.

Navodi portal Nova.rs

5) Bewilderment Richard Powers („Zbunjenost”)

Svojom knjigom „Šuma nad šumama” ušao je na velika vrata na svetsku scenu i osvojio srca čitalaca. Verujemo da će i sa knjigom Bewilderment tu ljubav dodatno da učvrsti, s obzirom na to da nam ona donosi priču o jednom astrobiologu i njegovom sinu sa posebnim potrebama, koji putuju kroz kosmos do dalekih planeta. Nama ovo zvuči sjajno i jedva čekamo da vidimo da li će i ova knjiga Pauersu doneti neku od prestižnih književnih nagrada.

Navodi CityMagazin.

6) Great Circle Maggie Shipstead („Veliki krug”)

Život neustrašive avijatičarkei glimice koja je decenijama ksnije igra u filmu ukrštaju se u živopisnom, uzvišenom romanu Maggie Shipstead.

„To je jasan poziv za sve nas da se probudimo i shvatimo šta bi sve naši umovi mogli da postignu kada bismo malo manje bili privrženi statusu quo”, rekla je članica žirija Nataša Mekelhon.

I dok čekamo odluku žirija imate vremena da pročitate bar dve od ovih šest knjiga i uključite se u odluku o najboljem romanu 2021. godine.

Autor: Katarina Pejić

Izvor: nova.rs, citymagazindanas.rs i thebookerprize.com

Foto izvor: thebookerprize.com