Knjige o prijateljstvu koje morate pročitati

, KULTURA, LIFESTYLE

Kako smo prošle nedelje pričali o prijateljstvu, izdvojila bih par knjiga koje bih vam preporučila da pročitate. Možda se u nekoj od junaka ovih knjiga pronađete, pa vam pomognu da sagledate stvari na bolji način.


„Uhvati zeca“ Lana Bastašić



Roman koji govori o ženskom prijateljstvu između Lejle i Sare. Ovaj roman prati detinjstvo ove dve devojke, zatim i gde se nalaze kao odrasle žene. Pratite njihove pustolovine iz mladosti ali i godinama posle.  Da li ćete opravdati njihove postupke ili ih osuđivati, sami izaberite.

„Moja genijalna prijateljica“ Elena Ferante



Ne možemo pričati o prijateljstvu a da se ne osvrnemo na genijalnu knjigu Elene Ferante. Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. Sa jedne strane imamo siromaštvo sa druge bogatstvo, dve suprotnosti koje su se našle, dve junakinje Lila i Elena. Nekada prikrivena, nekada jasno pokazana nadmetanja je ono što čini se drži njihovo prijateljstvo. Pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja. Ova knjiga je prva u tetralogiji. Takođe je snimljena i istoimena serija, ali ne budite lenji ako imate vremena pročitajte knjigu.

  “Dečaci Pavlove ulice“ Ferenc Molnar




dav

Možda deluje čudno što sam odabrala ovu knjigu pošto je namenjena deci. Ovo je prva knjiga koju sam pročitala i knjiga koja je ostavila ogroman utisak iako sam bila dete. Roman Dečaci Pavlove ulice je priča o rivalstvu između dve družine – Dečaka Pavlove ulice i Družine crvenih košulja. Pokrenut je „rat“ između dve družine, borba za životni prostor, šta se dalje dešava i kako se knjiga završava saznajte sami.


Izdvojila sam ove tri knjige nadajući se da ćete odabrati barem jednu. Pročitajte, možda vam da novi pogled na prijateljstvo. Ako pronađete među junacima ovih knjiga sebe možda shvatite šta treba da menjate, ili na kojim poljima treba da očvrsnete.




Pripremila: Sanja Mitrović
Foto: makart.rs, osmackat.skolskabiblioteka.com
Izvor naslovne fotografije: sampleposts.com