Energetska pića: Efikasno polaganje ispita ili zdravlje?

, AKTUELNO

U toku ispitnih rokova na stolovima čitaonica pored knjiga, često možete videti energetsko piće. Umor, slaba koncentrisanost i iluzija da se bolje uči uz njih, postaje neizostavna svakodnevica studenata. Među njima se govori da neprespavane noći pored knjige uz ova pića, dovode do efikasnog polaganja ispita i ako se posle danima ne osećaju dobro. Njihova privlačna ambalaža sa efektnim logom, da se od njih ne spava ili bolje uči čini ih najprodavanijim pićem u zemlji. U toku izlazaka se često kombinuju uz alkohol. Magičan napitak će sigurno razdrmati telo i um. Njegovo delovanje je kratkotrajno, pa se koristi češće i u većim količinama.

studying-620x325

Energetsko piće je slatko, uglavnom gazirano piće koje se konzumira zbog poboljšanja fizičke i mentalne energije ili zbog uživanja i ukusa. Sastojci koji se nalaze u svakom od njih su saharoza i kofein. Na njihovoj deklaraciji se može videti da sadrže dozu kofeina koja se nalazi otprilike u pola litara kafe! To opravdava našu budnost kada ga pijemo. Nesvesni te činjenice, često se konzumira sa kafom. Prevelika količina kofeina loše utiče na nervni sistem, što dovodi do nesanice, glavobolje, mučnine i dehidratacije.

Kada se kofein koristi u dužem periodu, organizam postaje tolerantan na njega tj. ne reaguje u istoj meri kao u korišćenju na početku. Zbog toga se on koristi u većim količinama, što nije dobro, ukoliko nam je cilj da budemo zdravi.

14826316_1146761472039428_559601578_n

U sastavu se nalazi veća količina šećera. Glukozu naše telo koristi kao energiju. Ukoliko se unese veća količina , a pri tome niste aktivni, učite i sedite, velika je verovatnoća da će se pretvoriti u salo. Jedna čaša sadrži oko 250 kalorija, koliku vrednost treba da ima obrok. Međutim , zbog nedostatka hranljivih vrednosti nikako se ne može koristiti kao zamena za ručak.

Enegetsko piće može biti dobar trenutni stimulans prilikom učenja. Postoji i psihološki efekat koji ne može da zameni motivaciju i efikasne tehnike učenja.

 Jovana Pešić

Izvori fotografija: www.bing.com