Definišite šta je ono što vas čini srećnima

, LIFESTYLE

Sreća? Šta uopšte podrazumeva ovaj pojam? Biti zadovoljan u određenom vremenskom periodu, kupiti haljinu koja je od danas na sniženju, ili pojesti parče torte kada vam je loše? 

U redu, ako ne možete da definišete njeno značenje, šta je ono što vas čini srećnim? To je prvo pitanje na koje samo vi možete dati odgovor. 

No, pre nego što se izgubite u gomili saveta ljudi oko sebe, odvojite malo vremena da razmislite o sopstvenim ciljevima, željama, vrednostima i stvarima koje su vam važne. 

Šta je ono što zaista želite?  

Želite li slavu i bogastvo? Želite li tek toliko novca da platite račune, a da istovremeno imate i vremena za odmor? Da li želite poštovanje? Da li vam glavni fokus uopšte nije novac, već međuljudski odnosi? Šta je ono što vas drži budnima noću? Zbog čega vam srce ubrzano kuca? 

Postavite sebi ova pitanja i odgovorite na njih najiskrenije što možete.

Pored ovih, možete se pitati i koje su to male stvari u kojima uživate, i koja je to jedna stvar koju bi promenili da možete. Fokus. Fokusirajte se na jednu, dve ili tri stvari i radite na njima u kontinuitetu, nemojte da žurite jer je rad na sebi proces koji traje. 

U životu je najteže doneti one odluke koje su najvažnije za vas, i od tih odluka zavisi vaša dalja budućnost. To podrazumeva da raščistite sami sa sobom neke stvari, da ostavite prošlost iza sebe, ljude sa strane i ostanete sami sa sobom.  Dvoumićete se, nećete znati kako da odlučite u tom momentu, hiljadu misli će vam se vrzmati po glavi, biće vam teško, ali će vredeti. Možda će ostalima vaša konačna odluka delovati nerazumno ili bezvredno, ali, na kraju dana, šta imate od mišljenja drugih ljudi? 

Potrudite se da ono što budete definisali kao krajnji cilj ima za sreću na duže staze, odnosno, definišite ono zbog čega ćete biti zadovoljni svakodnevno, jer sreća je stanje koje ne može da traje dugo, a ukoliko sebi priredite zadovoljstvo, verujte mi da će ono imati veći i bolji efekat po vas. 

Čuvena trojka- rad, red i disciplina su ono bez čega nema ni napretka, ni uspeha, a nema ni sreće. 



Pročitajte i: Podela u grupe kao glavni uzrok asocijalnosti ljudi



Autor: Andrea Dobrosavljević
Izvor naslovne fotografije: Forbes magazine