26 godina od obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava

, LIFESTYLE

Odlukom Uneska, Svetski dan knjige i autorskih prava se obeležava 23. aprila od 1995. godine, na dan smrti Migela de Servantesa, pisca prvog modernog romana ,,Don Kihot’’, i na dan rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijama Šekspira. Ovaj dan je i prilika da se podsetimo na značaj knjige, jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina. Te spone kojom se prenose iskustva i ulepšava život, zahvalimo knjizi koja je istrajavala zajedno uz čoveka i bila mu oslonac u najtežim istorijskim trenucima, čemu i sami možemo da posvedočimo.

U narednim rečenicama ćemo se podsetiti života i dela ova dva književna
genija, zaslužnicima obeležavanja ovog dana.

Migel de Servantes je rođen 1547. godine u Španiji u gradiću Alkala de
Henares, blizu Madrida, kao jedno od sedmoro dece u porodici. Pretpostavlja se da su česte selidbe sa porodicom u ranoj fazi života uticale na njegov način pisanja. Školovao se u dva velika grada, Sevilji i Madridu, a upravo je tamo počeo da piše prve pesme.

Kada je napunio dvadeset godina odlazi na put u Italiju i tamo se upoznaje sa neverovatnom čarolijom italijanske književnosti. Najviše su ga očarala dela Bokačija i Dantea. Dolaskom u Italiju život mu je postao burniji, pa je tako učestvovao u mnogim bitkama, a čak je bio u zarobljeništvu u Alžiru gde je proveo pet godina.

Nakon Italije se vraća nazad u rodnu Španiju i počinje više da radi na svojim delima. Uprkos tome što je napisao mnogo dela, nažalost, nikako se nije mogao nametnuti. Romani nisu imali zadovoljavajući uspeh, a kako nije bilo ni novca Servantes je bio na rubu bankrota.

Propast bankara koji se brinuo za njegov novac odvodi ga opet u zatvor gde je počeo da piše prva poglavlja svetski poznatog romana “Don Kihot”. Iz romana će na kraju nastati parodija i on će sa njom postići toliko željen uspeh.

Nakon romana “Don Kihot”, izdao je deset novela i počeo pisati poeme.
Servantes je napisao i nastavak priče o slavnom vitezu, što je postiglo velik
uspeh u Evropi i šire. Ostao je poznat kao jedan od najvećih pripovedača, ne
samo u Španiji, nego i šire i jedan od najvećih pisaca u istoriji književnosti.
Umire u Madridu 1616. godine.

Vilijam Šekspir se rodio u gradiću Stratford na Ejvonu 1564. godine, u isto
vreme kada je u Rimu preminuo Mikelanđelo. Bio je najstarije od osmoro dece u svojoj porodici. Kršten je 26. aprila 1564. a se smatra da je rođen 23. aprila. Otac mu je bio ugledan i imućan građanin, trgovac i član Opštinskog veća.

O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. mogao da plati da on i njegovi potomci upotrebljavaju porodični grb koji prikazuje sokola i koplje i ima francuski natpis: “Non sanz droict”, što u prevodu znači ,,Ne bez prava’’. Šekspir je pohađao školu u svom rodnom gradu. Do njegove 18. godine o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci.

Tek od 1582. postoji dokument koji govori o njegovoj ženidbi sa En Hetavej,
koja je bila čak osam godina starija od njega. Imao je troje dece, dve ćerke i
sina. Umire 23. aprila 1616. godine u svom rodnom gradu, gde je i sahranjen.

Ljudi, čitajte knjige, jer one su jedino bajkovito utočište u ovim burnim
vremenima.

Priredila: Andrea Dobrosavljević
Izvor: lektire.rs
Izvor naslovne i ostalih fotografija: metro.co.uk, opušteno.rs i
srednješkole.edukacija.rs