Da li bi trebalo da očuvamo srpski pravopis ili da negujemo rogobatan engleski način?

, LIFESTYLE

Tema uz pomoć koje sam odlučio da se ovoga puta predstavim čitaocima veoma je kritična, ali korisna.

Reč je o kapitalizaciji slova u današnje vreme. Takav problem je posebno vidljiv u današnje vreme na Balkanu, naročito u imenovanju kompozicija.

Naime, čim vidim najavu za bilo koji novi singl neke estradne zvezde, kojoj je rok trajanja oročen, vidim da je u opisu na društvenim mrežama kod svake reči koja je uvrštena u naziv određene pesme vidljiva kapitalizacija prvog slova svake određene reči. Uzmimo u obzir sledeće primere, (koje sam namerno napisao tako kako je navedeno na striming platformama):

  1. Zoi — Jasno Mi Je
  2. „Hurricane“ — Brzi Prsti
  3. Nataša Bekvalac i Coby — Mala Plava
  4. Sara Jo — Mili Mili
  5. Sandra Afrika — Devojka Sa Balkana
  6. Milica Pavlović — Crna Jutra
Nepravilna kapitalizacija slova #1 - Milica Pavlović
Nepravilna kapitalizacija slova #1

Naveo sam ovih šest primera, jer su to neki od najvećih hitova u ovom trenutku, a i zato što su žene trenutno vodeće snage na pop-folk sceni. Ako koristite neke od vodećih muzičkih striming servisa, primetićete i takve ispise kod tih i još nekih kompozicija. Da li je ovakav pravopis u srpskom jeziku normalan?

Razlog je taj što se u originalnom srpskom pravopisu kapitalizuje samo na početku prve reči u višesložnoj rečenici, pa bi tako trebalo da bude prilikom imenovanja novih kompozicija na našem muzičkom nebu! Da li će diskografske kuće uspeti da prihvate taj savet? Ne bih želeo da utičem na njihovu politiku poslovanja, jer oni znaju kako da engleski način na rogobatan način prilagode srpskom, ali, u drugim sferama javnog života ovakav pravopis nije prirodan oblik srpskog pravopisa.

Pod njihovim uticajem su nove generacije zaboravile da pišu kako treba, te da nema osnovne i srednje škole, ne bi ni znali da pišu po Vukovim pravilima srpskog pravopisa.

Nepravilna kapitalizacija slova #2 - Nataša Bekvalac
Nepravilna kapitalizacija slova #2

Zato nikako ne bi trebalo da zaboravimo svoja pravopisna pravila, već da ih prenesemo na mlađe generacije i da ih masovno opismenimo na način pravopisa srpskog jezika, a ne na način rogobatnog engleskog u srpskom maniru!

Zbog toga imam samo jedno da poručim – očuvajmo pravopis, pojedini ljudi će ga uništiti i u tom trenutku će važiti samo rogobatan engleski način prilagođen srpskom pravopisu.

Autor teksta: Đorđe Vesković
Izvor naslovne fotografije: https://pt.slideshare.net/83jelena/ss-32525062
Izvor fotografija postavljenih u zaglavlju teksta: Screenshot/Privatna arhiva