3 navike za zdrav studentski život

, ZDRAVLJE I SPORT

Često se dešava da zaboravimo na brigu o zdravlju. Da se to ne bi desilo, bilo bi poželjno obogatiti život malim stvarima koje zdravlje znače.

Neophodno je primeniti zdrave metode koje će doprineti našem studiranju i na taj način obezbediti sebi najbolje studiranje, ali pre svega zdravo.

Svesni smo da se reči zdravo i student skoro pa nikad ne nalaze u istoj rečenici. Ipak, u ovom tekstu predstavljamo 3 navike za zdrav studentski život koje možete da usvojite odmah i na najlakši način krenete da živite zdravo.

1. Planirajte!

Organizacija je ključ da biste sve uspeli da postignete. U haosu oko ispita, društvenog života i balansiranja između čizburgera i salate, lako možete da se izgubite.

Da biste vodili zdrav studentski život potrebno je imati makar isplanirane obroke. Često se dešava da ne znamo šta ćemo da spremamo, pa se odlučimo za nezdrav izbor. Ista stvar važi i za treninge. Lakše ja ostati kod kuće nego otići na trening.

Većina loših izbora potiče iz loše organizacije. Zdravlje se krije u dobrom planiranju vremena.

Često se dešava da ni ne znamo koliko vremena imamo dok ne stavimo sve obaveze na papir.

Kupite sebi beležnicu ili koristite neku smart aplikaciju i zapišite sve što imate u planu narednog dana/nedelje/meseca i na taj način odredite prioritete. Veća je šansa da zabeležene obaveze izvršite i samim tim dobijete višak slobodnog vremena.

Ponekad u glavi imamo neku „ogromnu” obavezu i mislimo da bi nam bilo potrebno mnogo više vremena da je završimo nego što je to zaista potrebno.

Ona nas, kao i sve obaveze koje se nalaze samo u našoj glavi, preokupira. Možda ipak imate vremena za tu jednu kafu u vašem omiljenom kafiću, a da toga niste ni svesni.

Isplanirajte svoje vreme i ne dajte vremenu da to uradi za vas.

2. Oflajn mod

U žiži informacija, Instagrama i ostalih društvenih mreža, uvek se nađemo nespremni da iz tog ringišpila izađemo.

Bilo da se zagledamo u našeg omiljenog influensera, ili se trudimo da upijemo svaki citat, mi uglavnom koristimo mreže za beg od realnosti.

Ovaj predah od obaveza zapravo ima više mana nego prednosti. Umesto da odmaramo mozak, mi ga koristimo za upijanje nepotrebnih informacija, hraneći se čak i negativnom energijom.

Bitno je odrediti oflajn mod u kojem ćemo napraviti pauzu od svega i uživati u realnosti.

Uticaj zračenja nije vidljiv, ali ako se pitate zašto ne možete lako da zaspite i zašto nemate koncentraciju, najverovatnije odgovor leži u telefonu.

Za zdrav studentski život korisno je da telefon pre spavanja odložite što dalje od vas. Najbolje bi bilo ne koristiti ga sat vremena pre spavanja, a idealno je i da u toku dana izdvojite vreme bez telefona i na taj način obezbedite sebi kreativan dan.

Pročitaj i: Zaigraj američki „line dance“

Čak i sat vremena bez telefona može doprineti većoj produktivnosti i staloženijem životu.

3. Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana

Mali procenat studenata se u svom periodu studiranja bavi redovnom fizičkom aktivnošću. Razlog za to je skoro pa uvek isti – studiram. Razlog što se studenti loše hrane takođe leži ovde.

Studenti uglavnom nemaju vremena, a fizička aktivnost je kako za telo, tako i za mozak, najpotrebnija. Hraniti se zdravo je samo jedan od preduslova za normalan način života.

Naučite kako da kuvate, pridružite se klubu zdravlja i osećajte se dobro. Za sve ima vremena, a naročito za zdravlje.

Možda sada nemamo problema sa tim, ali će nas baš ovi dani, u kojima se naše telo oseća tromo, dovesti do problema u budućnosti.

Prošetajte, uradite seriju trbušnjaka, napunite se dobrom energijom i računajte na sjajan studentski život.

Budimo zdravi zajedno!

Autor: Aleksandra Jelesijević

Foto-izvor: