UKRAJINA PODNELA ZAHTEV ZA ODLAGANJE PLEJ-OFA SVETSKOG PRVENSTVA

, ZDRAVLJE I SPORT

Ukrajinska fudbalska asocijacija (UAF) podnela je zvaničan zahtev da FIFA odloži polufinale plej-ofa Svetskog prvenstva protiv Škotske 24. marta zbog ruske invazije na zemlju prošle nedelje.

Ukrajina, koja se kvalifikovala za svoj put A plej-ofa tako što je završila kao vicešampion u Grupi D kvalifikacionog dela UEFA, trebalo je da se suoči sa Škotskom na Hempden Parku u Glazgovu.

Zbog novonastale situacije, veliki delovi Ukrajine sada su izloženi intenzivnim borbama između ukrajinskih i ruskih snaga i mnogi članovi međunarodnog tima ne mogu da napuste zemlju, UAF traži odlaganje utakmice u Škotskoj. Izvori su rekli da su i FIFA i UEFA bile u pripravnosti da pomognu Ukrajini u pokušaju da osigura bezbednu evakuaciju igrača ako se to zatraži.  Skoro svi ukrajinski igrači ostali su u zemljii pošto je domaća liga suspendovana prošlog meseca. Isto tako, je tamo izdat vladin mandat da svi muškarci između 18 i 60 godina ostanu u zemlji, a izvori kažu da su reprezentativci odlučni da se odazovu tom pozivu i ne napuštaju svoje domove i porodice.
Igrači takođe nisu u mogućnosti da treniraju zbog izbijanja rata, tako da se pripreme za Škotsku, i da igranje protiv njih ovog meseca smatra nerealnim.

Potvrđujući zahtev UAF-a, FIFA je saopštila da je u “redovnom kontaktu sa UEFA-om i Škotskim fudbalskim savezom kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje”.

Zahtev za odlaganje se iščekuje, a postoji mogućnost da se utakmica igra u Kataru 13. i 14. juna, ako se situacija u zemlji poboljša.

Žreb za Svetsko prvenstvo zakazan je za 1. aprila, ukoliko FIFA donese odluku da odloži meč napraviće ozbiljan problem. Pobednik će igrati protiv boljeg između meča Vels-Austrija.

Izvor: espn.com

Foto izvor: pinterest

Pripremila: Jovana Škorić