Diskriminacija i seksizam u sportskom novinarstvu

, AKTUELNO

Francuske sportske novinarke aktualizovale ovu temu

Francuski list Mond objavio je apel sportskih novinarki povodom seksizma i diskriminacije sa kojom se svakodnevno suočavaju.

„Vreme je da se mi, sportske novinarke, ujedinimo i izvršimo pritisak na industriju. Želimo da budemo u prvom planu. U 2021. godini sport koji vode muškarci za muškarce o muškarcima se više ne može tolerisati. Tretiranje žena inferiornim u sportskim redakcijama više nije podnošljivo”, navodi se u apelu objavljenom u listu Mond.

Statistika kaže da je u Francuskoj zastupljenost novinarki tokom sportskih prenosa samo 13%. Iako polovinu novinarskog sveta čine žene, njihov broj u sportskom novinarstvu čini tek deseti deo ukupnog broja. Na temu seksizma snimljen je i dokumentarni film koji je emitovan na francuskom Kanalu plus. Nekoliko sportskih novinarki razgovaralo je o postupcima svojih kolega i neprijatnim situacijama kroz koje su prolazile tokom svoje karijere. Prisetile su se besmislenih uloga koje su dobijale u sportskim emisijama, uz jedan jedini zadatak – da izgledaju lepo i na taj način posluže kao neka dekoracija studija u kome se nalaze. Vlasnici medija odbijaju da učestvuju u kampanjama kao što je ova, ne želeći da ona naškodi njihovom imidžu.


Postavlja se pitanje: ako se Francuska još uvek nije izborila sa ovim problemima, šta očekivati od naše države? U Srbiji se retko priča o ovoj temi. Da li je to posledica straha i nemogućnosti novinarki da iznesu svoj stav ili je, pak, situacija u našoj zemlji toliko bolja da ne zahteva neku reakciju? Nakon dešavanja u svetu kinematografije, sve većeg broja glumica koje pričaju o raznoraznim negativnim iskustvima, normalnom čoveku teško je da poveruje da je slika u novinarstvu tako ružičasta.

U svakom slučaju, koleginicama iz Francuske treba čestitati na smelosti i hrabrosti da o ovome govore javno. Posledice ih sigurno neće zaobići, ali to ne treba da bude razlog da njihov primer ne slede svi oni koji se osećaju ugroženo. Seksizma ima na svakom koraku, žene se sa diskriminacijom susreću u većini profesija i to je činjenica. U Srbiji je borba počela – glumice su zauzele svoja mesta i čekaju našu podršku! Mi je ovom prilikom pružamo, i pružićemo je svakome ko uđe u ovu nefer borbu protiv seksizma i diskriminacije. Vreme je…



Pripremio: Nenad Stanković
Izvor: danas.rs
Foto izvor: en.ejo.ch, gijn.org