Ženska rukometna reprezentacija Srbije neće ići na Olimpijske igre u Japanu, uprkos pobedi nad Kazahstanom

Olimpijske kvalifikacije u Đeru koje su počele 19.3.2021. završene su 21.3.2021. utakmicama između Srbije i Kazahstana, kao i Mađarske i Rusije.

S obzirom na to da su rukometašice Srbije 19. marta poražene od strane Ruskinja (29:24), a 20. marta od strane Mađarica (31:23), dok su reprezentacije Rusije i Mađarske odnele po dve pobede na kvalifikacijama, i pre utakmice Srbije i Kazahstana bilo je jasno da su šanse za odlazak Srbije na Olimpijske igre gotovo nepostojeće. Ipak, 21. marta su se sastale reprezentacije Srbije i Kazahstana i odigrale simboličnu utakmicu.

Srbija je odnela ubedljivu pobedu nad Kazahstanom rezultatom 42:30. Nakon utakmice između Mađarske i Rusije sa sigurnošću je potvrđeno da na Olimpijske igre idu te dve reprezentacije, dok su rukometašice Srbije i Kazahstana propustile svoju šansu.

Jasno je da igra srpske reprezentacije nije bila na dovoljno visokom nivou da bi naše rukometašice ostvarile učešće na Olimpijskim igrama, koje će se održati u Tokiju od 23. jula do 8. avgusta. Igračice su dale sve od sebe, ali desile su se mnoge greške koje su ih na kraju koštale plasmana. Glavni uzrok zbunjenosti i neorganizovanosti naših rukometašica možda je bio tekući proces promene članova Rukometnog saveza Srbije. Pored ovoga, za mnoge igračice je utakmica sa Kazahstanom bila poslednja utakmica u reprezentaciji.

Ljubomir Obradović je iskoristio poslednju priliku da odabere sastav ekipe koju je mogao odvesti na Olimpijske igre. U tom sastavu su se našle: golmani – Katarina Tomešević, Jovana Risović i Kristina Graovac; na poziciji levog krila – Sanja Radosavljević, Dijana Radojević i Timea Milošević, na poziciji pivotmena – Dragana Cvijić, Slađana Pop-Lazić, Jovana Milojević i Jelena Agbaba; na poziciji desnog krila – Katarina Krpež-Šlezak, Željka Nikolić i Ana Kojić; bekovi – Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović, Jovana Jovović, Marija Obradović, Andrea Lekić, Jovana Kovačević, Tamara Radojević, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Anđela Janjušević i Marina Dmitrović.

Kvalifikacije su mogle da prođu mnogo bolje nego što jesu, ali različiti faktori su uticali na igru srpskih rukometašica. Utakmice protiv Rusije i Mađarske odigrale su veoma neoprezno i u nekim trenucima neorganizovano. Protiv Rusije su u drugom poluvremenu bile na jedan gol od izjednačenja, ali onda su posustale i napravile dodatne greške koje su Ruskinjama donele sigurnu pobedu.

Pročitaj i: Olimpijada u Tokiju 2021. godine?

Nakon te utakmice još uvek je postojala šansa da se Srbija ipak plasira na Olimpijske igre, ali porazom od Mađarske postalo je gotovo nemoguće doći do plasmana. Protiv Mađarske je Srbija napravila još više kikseva, naročito u napadu, propustivši mnogo odličnih prilika za gol. Nakon lošeg prvog poluvremena usledilo je još gore drugo, u kom su naše igračice delimično izgubile nadu da se bilo šta može popraviti. Utakmica je, nažalost, završena neslavnim rezultatom. Tako je veliki deo ekipe Srbije propustio svoju poslednju šansu za odlazak na Olimpijske igre u sklopu reprezentacije.

U utakmici protiv Rusije najefikasnije rukometašice Srbije bile su Slađana Pop-Lazić (pet golova) i Jelena Lavko (četiri gola), a protiv Mađarske Marina Dmitrović (šest golova).

Crna Gora je jedina reprezentacija iz našeg regiona koja se plasirala na Olimpijske igre. Uprkos porazu u utakmici protiv Rumunije (28:25), rukometašice Crne Gore su pobedom nad Norveškom (28:23) ostvarile svoj cilj i sebi obezbedile put u Tokio.

Pripremila: Anastasija Mitrović

Izvori:

https://www.rts.rs/page/sport/sr/news/131/rukomet.html

https://reprezentacija.me/reprezentacija-crne-gore/novosti/rukomet/

Foto-izvor: Rukometni savez Srbije