63. Gremi nagrade – Moć ženskih izvođača

, AKTUELNO

Najvažniji muzički događaj na svetskoj sceni – Godišnja dodela Gremi nagrada, održala se početkom ove nedelje, tačnije 14. marta.

Prateći seriju istorijskih događaja koji su nas zadesili 2020. godine – od radikalne borbe protiv rasizma i seksizma, pa do same pandemije u kojoj se i dalje nalazimo, kroz ovogodišnju Gremi ceremoniju se značajno prožimala tematika Black Lives Matter pokreta, prateći ubistvo Džordža Flojda, Brione Tejlor, i još mnogih drugih. Između ostalog, pesma “I Can’t Breathe” pevačice H.E.R. je napisana uoči tragedije Džordža Flojda.

Pored BLM, akcenat je bio i na ženskim izvođačima i umetnicama, koje su većinom dominirale i među učesnicima i pobednicima. Ali, to je apsolutno zasluženo, s obzirom da smo u toku 2020. godine imali priliku da prisustvujemo brojnim hitovima ženskih izvođača, koje se, pritom, sada više osvrću na “self-love” i “women empowerment” nego na čisto ljubavne pesme. Pored toga imamo i pesme o mentalnom zdravlju, kao što je “Everything I wanted” od Bili Ajliš.


Uživo na ceremoniji su nastupili Heri Stajls, koji nam je osvojio srca pesmom “Watermelon Sugar”, zatim Bili Ajliš divnom pesmom “Everything I wanted”, Dodža Ket (Doja Cat) pesmom “Say So” koja je, po mom mišljenju, himna karantina i čitave 2020. godine. Pored navedenih izvođača, svojim uživo performansom ceremoniju su ulepšali i Tejlor Svift, Megan Thee Stallion i Kardi Bi, HAIM, Post Malon, Dua Lipa i BTS.


Da su ovogodošnje Gremi nagrade omaž ženskim izvođačima svedoči i lista pobednika.

Nagradu za najbolje isproduciranu pesmu je osvojila Bili Ajliš sa pesmom “Everything I wanted”. Međutim, Bili je u svom govoru pri preuzimanju nagrade istakla Megan Thee Stallion i izjavila da je trebalo da ona dobije nagradu. Bili je, pored ove nagrade, dobila i nagradu za pesmu “No Time To Die” koju je napisala za istoimeni film Džejmsa Bonda.


Nagrada za album godine pripala je Tejlor Svift za njen album “folklore”, koji nas je prošle godine oborio sa nogu. Tejlor je ovaj album snimila usred karantina i kolektivno nas obradovala iznenadnim izbacivanjem istog. Međutim, ono što izdvaja ovaj album od ostalih njenih albuma jeste potpuna žanrovska tranzicija u jedan nežniji elektro-indie-folk prizvuk, koji nam i dan danas itekako prija, dok još uvek provodimo svakodnevnice radeći od kuće. Tejlor je ovom nagradom postavila novi rekord, koji je, sa do sada ukupno tri osvojena Gremija za najbolji album godine, čini izvođačem sa najviše osvojenih Gremija za album godine! Tejlor je ove godine među izvođačima koji su nominovani u šest kategorija, a isto toliko puta su nominovani i Dua Lipa i Rodi Rič.

Bijonse je ove godine izvođač sa najviše nominacija. Nominovana je u devet kategorija, a osvojila je četiri.
Nagrade koje je Bijonse dobila ove godine jesu: najbolji R&B performans za pesmu Black Parade, najbolji spot za pesmu Brown Skin Girl, kao i najbolji rep performans i najbolja rep pesma za pesmu Savage koju je snimila sa Megan Thee Stallion.
Queen B od ove godine ukupno broji davdeset osam Gremi nagrada i time je oborila dosadašnji rekord postavši žena koja je osvojila najviše Gremi nagrada u istoriji.

Nagradu za najbolju pesmu godine odnela je H.E.R. pesmom “I Can’t Breathe”, koja govori o policijskoj brutalnosti na rasističkoj osnovi. 
’’I Can’t Breathe’’ su poslednje reči koje je Džordž Flojd izgovorio pre nego što je ubijen.


Titula za najboljeg izvođača godine pripala je žestokoj Megan Thee Stallion, uz čije pesme smo u toku karantina smišljali TikTok koreografije i koje smo slušali na radiju u automobilima. Takođe, nećemo se nimalo libiti da sakrijemo da nam je WAP svima ’’guilty pleasure’’.
Megan Thee Stallion je ove godine odnela i nagrade za najbolji rep performans i najbolju rep pesmu za “Savage” koju je snimila sa Bijonse. 

Među ostalim pobednicima nalaze se i Heri Stajls koji je osvojio nagradu za najbolji pop solo performans za pesmu “Watermelon Sugar”, zatim Lejdi Gaga i Arijana Grande za najbolji pop duo za pesmu “Rain On Me”, Dua Lipa koja je osvojila najgradu za najbolji pop vokalni album za “Future Nostalgia”, Fiona Epl koja je osvojila nagradu za najbolji rok performans za pesmu “Shameika” i nagradu za najbolji alternativni album za njen album “Fetch The Bolt Cutters”.



Pripremila: Jovana Filipović
Izvori: grammy.com, en.wikipedia.org, theguardian.com
Foto izvor: grammy.com; Kevin Winter / Getty Images, Francis Specker / CBS, Kevin Mazur / Getty Images for The Recording Academy