Kucajte brže i uštedite 21 dan

, IT

Ovaj tekst ćemo započeti jednom zanimljivom činjenicom. Ne znamo da li ste znali, ali brzo kucanje vas čini produktivnijim. Zapravo, brzo kucanje može da vam uštedi 21 dan svake godine! Sigurni smo da se svako od vas bar jednom iznervirao zbog sporog kucanja, ali znate šta? I to je tehnika koja se uči, a mi ćemo vam u nastavku dati šest saveta kako da brže kucate i samim tim uštedite vreme. 

Komotno radno okruženje – Kako biste bili što produktivniji, važno je da radite u prostoru koji je čist, provetren i udoban. Naravno, ispred vas mora biti radni sto na kom se nalazi kompjuter ili laptop jer se svakako ne preporučuje da vam laptop stoji u krilu. Ako radite duži vremenski period za kompjuterom, tada je posebno značajno da napravite sebi udobnu i prijatnu atmosferu za rad. 

Popravite držanje – Ovo je lako reći, ali nije tako jednostavno sprovesti u praksi. Dakle, ukoliko želite da kucate brže, važno je da zauzmete pravilan sedeći položaj. Leđa treba da vam budu ispravljena, a stopala malo odvojena i ravno na zemlji. Zglobovi treba da su u takvom položaju da prsti mogu da pokriju tastaturu. Glavu treba nagnuti kako bi se moglo pravilno gledati u ekran, a kancelarijsku stolicu podesite tako da vam bude udobna i pogodna za pravilno držanje.

Držite držanje – Možda smo dosadni sa držanjem, ali je važno da, nakon što ste pronašli odgovarajući položaj, u tom položaju ostanete dok kucate. Ako vam je držanje dobro, izbeći ćete bol u zglobovima. Leđa i ramena ne bi trebalo da budu pogrbljena jer samo uspravan položaj garantuje produktivnost.

Upoznajte se sa tastaturom – Ovaj korak verovatno zvuči čudno jer su obično ljudi ti sa kojima se upoznajemo, ali s obzirom na to da je tastatura u ovom slučaju vaša glavna alatka, važno je da znate gde se šta nalazi. Radite na memorisanju položaja tastera sa slovima, ali i najčešće korišćenih interpunkcijskih znakova. Sreća je pa sve tastature funkcionišu po sličnom principu tako da smo sigurni da vam ovaj korak neće biti problem.

Kucajte i ne gledajte u ruke – Važno je da steknete rutinu, a to se može jedino vežbanjem. Prsti će vremenom naučiti kako tasteri rade i vrlo brzo ćete doći do željenih rezultata. Svakodnevno vežbajte kako biste savladali brzinu i tačnost i sigurno smo da će vremenom biti sve manje grešaka.

Online igre – Kako se danas sve nalazi na internetu, tako postoje i igre koje vam mogu pomoći u vežbanju. Igre vas boduju i beleže vaše reči u minuti tako da možete pokušati da poboljšate svoj rekord i takmičite se sa drugima. Predlažemo ove tri igre: Typing Club, The Typing Cat, Typing.com.

To bi bilo to što se tiče naših saveta za vaše brže kucanje. Isprobajte, vežbajte i postanite maher u brzom kucanju!

Pročitajte i: Da li su mimovi budućnost komuniciranja?

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: lifehack.org