Putujte bezbedno uz „Pružne prelaze“ Srbije

, IT

Nažalost, svedoci smo sve većeg broja saobraćajnih nezgoda u Srbiji  i brojke su prilično zabrinjavajuće. Bezbednost nije na adekvatnom nivou, a u cilju njenog povećanja, akcionarsko društvo „Infrastruktura železnice Srbije“ došlo je na ideju da napravi aplikaciju „Pružni prelazi“ koja, kako joj i sam naziv kaže, korisnicima pruža informacije o svim pružnim prelazima u našoj zemlji i samim tim bezbednost tokom putovanja podiže na viši nivo.

Kako je navedeno u saopštenju, aplikacija je napravljena s ciljem da doprinese povećanju bezbednosti tako što će učesnike u saobraćaju na vreme informisati kada se približavaju pružnom prelazu i time ih upozoriti da se ponašaju pažljivo i odgovorno. Takođe, kako se još navodi u saopštenju, primarni zadatak i cilj „Infrastrukture železnice Srbije“ jeste unapređenje bezbednosti kako bi se sprečile nezgode i sačuvali ljudski životi.

Kako bi aplikacija bila funkcionalna, neophodno je imati povezanost sa internetom, kao i uključenost GPS-a na telefonu kako bi se mogao locirati položaj korisnika aplikacije. „Pružni prelazi“ na Google mapi pružaju lokacije svih pružnih prelaza koji se označavaju znakom „Andrejin krst“.

Dodirom na neki od kružnih prelaza, korisnik dobija sve neophodne podatke o odabranom prelazu, tj. način osiguranja, broj koloseka koji se prelaze, širinu pružnog prelaza u metrima, ugao prelaska na pružni prelaz, vrstu kolovoza i kategoriju puta. Aplikacija daje vizuelna i zvučna obaveštenja kada se korisnik nađe u zoni putnog prelaza. Takođe, uz aplikaciju dobijate pregled osnovnih podataka, izveštavanje o uočenim problemima na pružnim prelazima, kao i pregled prezentacije „Pravilno je bezbedno“ o dobrim praksama prilikom nailaska na prugu.

Međutim, ni to nije sve. Ukoliko korisnik ima neku primedbu, komentar ili fotografiju sa pružnog prelaza, aplikacija mu omogućava da ih pošalje  “Infrastrukturi železnice Srbije”, kako bi se što pre reagovalo na komentare i uklonile primedbe. To je sjajan način da se ostvari komunikacija sa građanima, a stručne službe “Infrastrukture železnice Srbije” će na dnevnom nivou pratiti i analizirati dobijene informacije. U saopštenju se navodi i da se u narednom periodu može očekivati unapređenje aplikacije.

Lepo je znati da se u Srbiji radi na poboljšanju zaštite njenih građana i da je konačno sprovedena inicijativa ovog tipa. Nadamo se da će što veći broj vozača iskoristiti ovu priliku i instalirati aplikaciju, pre svega kako bi zaštitili sebe, a zatim i sve ostale.

Aplikacija je dostupna korisnicima Android telefona i može se besplatno preuzeti sa Google prodavnice, a evo i linka: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ppizs.pruzniprelazi&hl=en_US

Pročitajte i: Aplikacije za dodatnu zaštitu telefona

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: n1info.com, rts.rs, zeleznicesrbije.com

Foto: n1info.com, rts.rs