Allo i Duo | Nove aplikacije za Android telefone

, AKTUELNO

Korisnici pametnih telefona se ne libe da podele skoro svaki deo svog života na društvenim mrežama. Ipak, ona iskrenija, intimnija i češća komunikacija se odvija upravo putem aplikacija za dopisivanje i pozivanje. Srećom po nas korisnike, takvih aplikacija je mnogo pa tako možemo da odaberemo onu po našoj meri. Međutim, malo je stvarno pametnih i inovativnih aplikacija za pozivanje i dopisivanje. Google je rešio da to promeni svojim novim Allo i Duo aplikacijama.

Allo

Allo je pametna aplikacija za dopisivanje koja vašu komunikaciju čini lakšom i znatno izražajnijom. Ovaj put, nova Google aplikacija se bazira na broju telefona, ne na Google nalogu, kako bi mogli da stupite u kontakt sa bilo kim iz vašeg imenika. Sa duboko integrisanom mašinom koja uči, Allo ima neke pametne funkcije koje komunikaciju održavaju fluidnom i efikasnom.

Allo ima opciju “pametni odgovor” (eng. smart reply) pomoću koje je moguće odgovoriti na poruku bez ukucavanja jedne, jedine reči. Ova opcija tokom vremena “uči” način vaše komunikacije kako bi mogla da vam predloži odgovor na poruku u vašem stilu. Primera radi, Allo će vremenom “ukapirati” da li vi češće svoje oduševljenje iskazujete sa “xaxaxa” ili sa “lol”. Što više koristite Allo, to će opcija “smart replay” bolje spoznati vas i vaše navike.

Super je to što “smart replay” takođe funkcioniše i sa fotografijama! Koliko je to cool!? Međutim kako ona to može nama da pomogne sa fotografijama? Pa, “smart replay” analizira sadržaj fotografija gde kasnije prilaže inteligente odgovore, koju su naravno u skladu sa kontekstom fotografije. Recimo, ako vam prijatelj pošalje fotografiju takosa, Allo će vam predložiti pametne odgovore u skladu sa tom fotografijom. To znači da ćete već imati spremne odgovore poput: “I ja volim takos” ili “Hmm, ukusno!”

gif

Allo dolazi sa novim Google AI asistentom što omogućava pregled bogatog sadržaja direktno unutar apliakcije za dopisivanje. To će korisnicima omogućiti da pronađu neophodne informacije, da obave neke poslove ili `pak da se zabave. Ono što će neki možda voleti je to što je moguće dopisivati se “jedan na jedan” sa Google AI asistentom ili se pozvati na njega u toku grupnog dopisivanja.

Sve u svemu, više nema kretanja kroz nekoliko aplikacija kako bi obavili nešto jer je uz Google AI to moguće obaviti direktno unutar Allo aplikacije. To znači da u Allo aplikaciji, pozivajući se na Google AI, možete pokrenuti YouTube, Google Maps, Google Translate, Google Search i slične aplikacije.

Privatnost i bezbednost su jako bitne stavke prilikom dopisivanja. Prateći korake Chrome internet pregledača, Allo takođe dolazi sa “Incognito” režimom. Ovaj režim korisnicima omogućava potpuno privatno dopisivanje zahvaljujući “end-to-end” šifrovanju. Takođe, obaveštenja su diskretna tokom korišćenja Incognito režima.

Duo

Duo je poprilično prosta i izuzetno brza aplikacija za video pozivanje. Duo je dostupan za Android i iOS uređaje te nije ograničen kompatabilnošću. Inače, zahvaljujući svom naprednom algoritmu, Duo ne kasni i pruža HD video iskustvo prilikom pozivanja, bez obzira na to li brzinu internet konekcije. Duo je takođe baziran na broj telefona korisnika, isto kao i Allo.

Jedna od najzanimljivijih funkcija je “kuc kuc” (eng. knock knock) koja korisniku koji prima poziv prikazuje uživo video onog koji poziva, pre nego što se veza uspostavi. Sa druge strane, čim se veza uspostavi, Duo nastavlja prikaz videa bez seckanja ili bilo kojih drugih grešaka.

Duo video pozivi su kristalno jasni, tačnije u HD (720p) rezoluciji su. Google je optimizovao Duo da radi sasvim normalno i u uslovima slabijeg protoka. Takođe, prilikom prebacivanja sa WiFi na 3G/4G zbog lošijeg protoka, video poziv ne biva ugrožen time. Kao i kod Allo aplikacije, Duo je zamišljen da radi tako da pozivi budu end-to-end šifrovani, te privatnost korisnika biva sačuvana.


google-duo

Obe aplikacije su od 17. avgusta dostupne za preuzimanje, kako za Android uređaje, tako i za one iOS. 

Tekst preuzet sa: http://www.pametnitelefoni.rs/aplikacije/android/allo-i-duo-dve-nove-stvarno-pametne-google-aplikacije-za-dopisivanje-i-pozivanje-video_30366.html