More ili planina – pitanje je sad?

, LIFESTYLE

Ove godine letnji odmor poprimio je drugačiji oblik, te se mnogi odlučuju da slobodne trenutke ili vikend provedu na planini, nasuprot  dosadašnjem trendu odlaska na more. Međutim, ima i onih koji se upravo sada sunčaju na plaži jer nisu hteli da se odreknu blagodeti plivanja. Činjenica je da su obe destinacije poželjne i dobre, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje, svaka na svoj način. Izbor uglavnom biva određen ličnim preferencijama, a ako imate dilemu rešićete je lako čitajući dalje!

MORE

Sunce i talasi bez ikakve sumnje gode organizmu. Umereno izlaganje zracima, naravno uz preporučene mere i upotrebu kreme za sunčanje utiče na sintezu vitamina D, koji je od velike važnosti za pravilno funkcionisanje kostiju i kože. Pored toga, on pozitivno utiče na raspoloženje i smanjuje pojavu autoimunih oboljenja.  Sa druge strane, morska voda blagotvorno deluje na jačanje imunog sistema i izbacivanje toksina, te isceljuje rane i povrede. Morski vazduh je odlična zamena za zagađeni gradski, makar i privremeno. Jod povoljno utiče na respiratorne organe, pre svega pluća i bronhije, ali i otčepljuje zapušen nos. Naposletku, morski ambijent predstavlja pravi izbor za sve one koji su alegični na polen, koji zadaje probleme tokom letnjih meseci. Važno je da je mogućnost za raznošenje manja, jer nema toliko zelenih površina, a tu je i prijatan povetarac. Intenzivno sunčevo zračenje podstiče znojenje, a znojem se eliminišu otrovi iz tela. Klima može da bude vrlo povoljna za različita kožna oboljenja.

PLANINA

Ove godine odlazak u planinske krajeve čini se kao bolje rešenje, jer možete da se osamite i održavate socijalnu distancu. Naravno, tu nije kraj pogodnostima koje nadmorska visina nudi, a tu pre svega izdvajamo svež vazduh i brojne aktivnosti. Poznato je da sportisti upravo tamo treniraju, kad god im se za to ukaže prilika. Najbolje je da visina ne prelazi 2.500 metara, a ne treba izgubiti iz vida da je potrebno vreme za aklimatizaciju. Ako se osvrnemo na alergije, planina je odlično tlo za suzbijanje tegoba. Grinje su poznate kao izazivači astme, ali im ovakvi uslovi ne pogoduju. Prednost boravka na planini osim povoljnog klimatskog faktora jeste i činjenica da niža temperatura tokom noći obezbeđuje revitalizaciju organizma. Svež planinski vazduh dobar je i za oporavak od malokrvnosti i doprinosi povećanju nivoa hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Visina će prijati i osobama koje su nervozne ili osećaju teskobu.

Organizmu prija promena mesta boravka i klime. Ako su promene temperature ili nadmorske visine nagle, u početku to može da deluje kao šok na organizam i zato treba ispoštovati vreme neophodno za adaptaciju, pa tek onda se prepustiti maksimalnom uživanju.

Pročitajte i: Gde i kako bezbedno provesti letnji odmor?

Na planinama taj period traje tri do pet dana, u zavisnosti od nadmorske visine, a na moru nešto kraće i odnosi se na postupno izlaganje suncu, uglavnom.

Da bi se ispoljili povoljni efekti boravka na planini ili moru, odmor bi trebalo da traje najmanje dve nedelje.

Banje su najbolje škole života. Osim povoljnih klimatskih faktora obiluju prirodnim potencijalima, kao što su termalne vode, lekovito blato, gasovi i slično. Nemaju sezonu pa blagotvorno deluju na sve posetioce tokom svih 365 dana u godini, ističu stručnjaci. 

Korisni saveti za letovanje:

  • za odmor izaberite mesto u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem
  • planirajte dovoljno dug boravak na odmoru, najmanje 10. dana, a optimalno 3. nedelje
  • uzimajte dosta voća i povrća, izbegavajte teške obroke bogate mesom i mesnim prerađevinama
  • najbolje je imati više manjih obroka dnevno, na tri sata
  • izbegavajte kafu i alkohol u većim količinama
  • uzimajte veće količine tečnosti, 1,5-2 litra, ne preterano rashlađene limunade, vode
  • redovno uzimajte terapiju, ako je koristite
  • izbegavajte stres bilo koje vrste
  • umereno se fizički aktivirajte, duže šetnje u prirodi, plivanje, lake vežbe
  • izbegavajte jako sunce, od 10 do 18 h
  • pazite na velike razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature ako koristite klimu, ne sme biti veća od 5. stepeni.

Pronađite neku dobru knjigu, pijte svoje omiljeno bezalkoholno piće u nekom prijatnom društvu, gde god da ste, uživajte.

Ako nemate novca, možete pozvati društvo ili porodicu, uzeti loptu u ruke i otići na igralište.

Svi imamo neko brdo, šumu ili planinu na koju se možemo popeti ili možemo uživati biciklirajući ili planinareći, a okušati se i u paraglajdingu na primer.

U nadi da ćemo se što pre vratiti normalnom funkcionisanju, zdravi i spremni za nove poduhvate, napunimo baterije na nekoj od fenomenalnih destinacija koje nudi naša zemlja, bilo to na nekom od prelepih vojvođanskih salaša preko zelenih šumskih oaza do reka i jezera.

Umesto ribe i maslina, ove godine birajmo kajmak i pršutu.

A more neka odmori do nekog sledećeg viđenja, ako ga već nismo posetili.

Sve u svemu, u današnjem duelu nema pobednika, te vam ostavljam da sami prosudite šta je ovog leta bolja opcija za vas i vašu porodicu.

Srećan put i lep odmor vam želim!

Pročitajte i: Letovanje u Srbiji – ovo su mesta koja morate posetiti!

Priredila: Katarina Matić

Izvori: b92.net, 025.rs, novosti.rs, bizlife.rs, citymagazine.rs

Foto izvor: discovery.cathaypacific.com