Top 5 pesama grupe Queen – po izboru novinara

, LIFESTYLE

Da li ste nekada pomislili da ste se rodili u potpuno pogrešnom vremenu,  i uhvatili sebe da razmišljate o nekim prethodnim vremenima, spektakularnim koncertima, opuštenom životu gde niko ne žuri, gde svako gleda svoja posla ali ako treba pomoć eto ga prvi da pokuca na vrata? Pričali su vam roditelji i o nekim radnim akcijama, druženju, sedenju ispred radija kako bi se čula omiljena pesma i nasnimila na kasetu? U tim nekim (ne tako davnim) vremenima, 1970. godine u Londonu je nastala grupa Queen, a pesme koje su stvarali ostale su upamćene i do danas.

Pročitajte i: Pesme koje menjaju raspoloženje – nabolje

  • Bohemian Rhapsody

Pesma sa albuma „Noć u Operi“  koja je svakako prepoznatljiva već po prvim taktovima a napisao ju je Fredi Merkjuri 1975. godine. Mnogi su ga proglasili za najbolji singl svih vremena, a po čitaocima poznatog časopisa „Rolling Stone“  Merkjurijev performans je izabran za najveličastveniji u istorji rok muzike dvadesetog veka.

  • I want to break free

Spot u kojem su članovi benda obučeni kao žene izazvao je niz komentara, međutim on je parodija na jednu britansku sapunicu  (Coronation Street) u kojoj glavna glumica želi da se oslobodi života domaćice koji je u svemu sputava. U SAD-u nisu bili upoznati sa serijom pa je spot bio zabranjen za prikazivanje u mnogim televizijskim kućama.

  • We will rock you

Prema ispitivanjima hiljadu slušatelja izabrana je za rok himnu svih vremena. Godine 1977. je u kratkom periodu potisnula pesmu „Bohemian Rhapsody“. Ovaj hit su prepevale Britni Spirs, Bijons i Pink u reklami za „Pepsi“.  

  • Radio Ga Ga

Tekst i muziku je napisao bubnjar grupe Rodžer Tejlor, i dao joj prvobitni naslov „Radio Ca Ca“  kako je izgovorio njegov mali sin, ali s obzirom da je „Caca“ (kaka) na mnogim jezicima pomalo vulgarna reč promenili su naslov.

  • The show must go on

Postoji nekoliko verzija priče koja stoji iza ove pesme, ali ono što povezuje svaku verziju jeste Fredi Merkjuri. Osnovu pesme je napisao gitarista benda Brajan Mej ispirisan Fredijevom borbom sa sidom kao i željom da i dalje nastupa. Demo verziju je otpevao Mej, jer je mislio da zbog bolesti,  koja je u tom momentu već uzimala maha, Merkjuri neće moći da izvuče bitne delove u pesmi. Međutim pevača ništa nije sprečilo da otpeva jednu od najpopularnijih pesama dvadesetog veka. Ovu pesmu je izveo neposredno pred smrt. Sa gomilom šminke kako bi se prekrile rane po licu i telu, skoro nepokretan, ušao je u studio, popio čašu vodke i rekao „Ima da je jebeno otpevam dušo“. Pesma je snimljena iz prvog puta, ali nikad nije izvedena uživo.

Smrt pevača Fredi Merkjurija 1991.godine ujedno je i značila kraj za grupu Queen. Preostali članovi grupe su 1992.godine organizovali koncert na londonskom stadijumu Vembli u čast preminulom pevaču, a na koncert su pozvani pevači koji su zajedno sa trojicom članova grupe izvodili najveće hitove. Sva zarada od ulaznica išla je u dobrotvorne svrhe za organizaciju borbe protiv AIDS-a.

Pročitajte i: Top 5 filmova Ingmara Bergmana koje morate pogledati

Pripremila: Nina Albulj

Izvor: wikipedia, radio delta, noizz.rs

Izvor fotografije: wallpapers.net , direstraitsblog.com