Ovo su najzanimljiviji festivali na svetu

, KULTURA, LIFESTYLE

Ove godine nećemo biti u mogućnosti da putujemo onako kako smo zamislili i hteli, ali zato nije na odmet informisati se o manje poznatim, ali zanimljivim festivalima koji se održavaju u Evropi i ostatku sveta, koji su utkani u istoriju i deo su kulture samog naroda. U nastavku saznajte koji su to najzanimljiviji festivali na svetu, jer možda baš neko sledeće putovanje učinite dodatno zanimljivim.

UP HELLY AA

Foto izvor: bbc.com

Stanovnici škotskog Ostrva Svetog Ninijana svakog poslednjeg utorka u januaru organizuju najveći evropski festival vatre. Ovaj događaj deluje posebno zabavno kada se lokalno stanovništvo maskira u vikinge, pale baklje i usput marširaju gradom. Turisti koji odluče da posete ovaj festval najčešće imaju utisak kao da su zalutali u neki drugi vek.

SONGKRAN

Foto izvor: phuket101.net

Ovaj festival je deo proslave tajlandske Nove godine, u periodu od 13. do 15. aprila, kada stanovnici ove zemlje prekriju ulice pištoljima na vodu i počnu sa međusobnim prskanjem kako bi po predanju, ušli čisti u Novu godinu. Mnogi kvartovi u to vreme budu u potpunosti zatvoreni, a mnogi ljubitelji putovanja širom sveta bi se rado vratili u detinjstvo i posetili ovakvo mesto i uživali u ovom vidu zabave.

KOTRLJANJE SIRA U ENGLESKOJ

Foto izvor: youtube.com

Ovaj engleski festival koji se održava na Kuperovom brdu je, iako pomalo bizaran, možda i najpoznatiji, čak se može reći da je jedan od najstarijih. Istorijski podaci kažu da se održava još od 15. veka, tako da „ludi“ Englezi već više od 500 godina guraju i kotrljaju sir nizbrdo, koliko god to čudno i smešno zvučalo.

ZIMSKI FESTIVAL SVETLA U JAPANU

Foto izvor: ilikevents.com

Svake godine, od sredine novembra pa sve do marta, održava se zimski festival svetla u japanskom gradu Kuvana, u njegovom botaničkom vrtu. Sa preko sedam miliona led svetiljki koje se tokom dana napajaju solarnom energijom, Kuvana, postaje raj svetlosti. Uveče one zasijaju u fantastičnim oblicima i formama kreirajući neverovatne vizuelne slike i scene koje se pamte.

FESTIVAL KIŠOBRANA U PORTUGALU

Foto izvor: worldoftravel.com

U portugalskom gradu Agueda, na leto se pojavljuje takozvana duga raznobojnih kišobrana. Kišobrani su postavljeni iznad ulica i sokaka ovog grada. Ali ne zbog kiše. Tradicionalno, svake godine festival počinje četvrtog jula, traje tri nedelje, gde danonoćno na otvorenim pozornicama sviraju razne muzičke grupe. Ulična umetnost je zadovoljstvo za oči i za dušu, a pritom, svake večeri se organizuje ples do kasno u noć. A iznad vas su i dalje kišobrani.

DAN MRTIVIH U MEKSIKU

Foto izvor: eluniversal.com.mx

„Dia de los muertos“ ili dan mrtvih je festival koji se svake godine obeležava prva dva dana novembra. U ta dva dana ljudi odaju počast dragim ljudima koji nisu više živi. Tradicija ovog festivala potiče iz antičkih domorodačkih naroda Meksika koji su verovali da se duše mrtvih vraćaju svake godine, da posete svoje žive rođake, kako bi jeli, pili i veselili se zajedno, baš kao kada su bili među živima, te se na taj način evociraju najlepše uspomene.


Pročitajte i: Festivali u doba Korone


Autor: Aleksandra Petković
Dodatni izvori: nationalgeographic.rs, shtreber.com
Foto izvor: medium.com