Festivali u doba Korone

, KULTURA

S obzirom na to da po prvi put prolazimo kroz pandemiju, situaciju u kojoj se niko u skorije vreme nije našao, pronalazimo različite načine da se borimo sa novonastalim okolnostima i omogućimo normalno funkcionisanje svega, od obrazovnog sistema pa do kulturnih institucija poput muzeja i galerija. Iako su u prethodnim mesecima kulturni događaji odloženi za jesen ili održani na internet platformama, nesigurna je sudbina brojnih muzičkih festivala širom sveta. Iskustvo odlaženja na festival, slušanje omiljenog muzičara do ranih jutarnjih časova u masi koja ne prestaje da pleše neponovljivo je i definitivno je osećaj koji ne može da se prenese putem interneta. U nastavku saznajte koji muzički događaji su definitivno otkazani,a koji će se održati u izmenjenom terminu.

Primavera Sound

Muzički festival u Barseloni kojim se i obeležava početak festivalske sezone u celoj Evropi, zvanično je otkazan. Popularni festival trebalo je da se održi početkom juna, međutim, Španija je postala jedno od najvećih žarišta Koronavirusa, stoga je prvobitno pomeren za period između 26-og i 30-og avgusta, da bi na kraju bio u potpunosti otkazan.

Nos Primavera

Organizatori portugalske verzije popularnog Primavera festivala čvrsti su u odluci da festival bude održan, s tim što je datum održavanja pomeren na početak septembra, sa početkom 3. u mesecu. Ipak, nakon njihovog saopštenja usledila je odluka vlade Portugala koja zabranjuje održavanje bilo kakvih koncerata ili festivala do 30. septembra, stoga je sudbina ovog festivala i dalje neizvesna.

Kala

Organizatori festivala koji se održava u albanskom gradu Dermiju takođe su optimistični da će se situacija stabilizovati u septembru, te su odlučili da se festival održi od 9-og do 16-og septembra. Za pohvalu je to što su uspeli da lineup događaja učine gotovo nepromenjenim, bukirajući iste muzičare koji su trebali da nastupe u junu.

Sziget

Po prvi put nakon 28 godina neće biti održan jedan od najpopularnijih festivala u regionu, ali i Evropi. Usled odluke mađarske vlade da zabrani sva javna okupljanja do 15. avgusta ove godine, organizatori su odlučili da je najbolje da se festival ne održi, u cilju zaštite gostiju, izvođača i svih zaposlenih. Da podsetimo, na ovogodišnjem događaju trebali su da nastupe Calvin Harris, Dua Lipa, Kings of Leon i A$ap Rocky.

Exit

Iako je prvobitno zvanično otkazan a organizatori festivala su uputili otvoreno pismo državi tražeći pomoć kako bi opstali, premijerka Ana Brnabić ove nedelje je saopštila da je donesena preporuka da se festival odloži za mesec avgust, jer će situacija tada zasigurno biti stabilizovana kako u Srbiji, tako i u ostatku Evrope.

Burning Man

Gradeći tematski Black Rock City ovaj festival je jedna od svetskih senzacija od samog početka, međutim, ni on neće biti održan ove godine. Ipak, odlučili su da svojim fanovima pruže jedinstven doživljaj, pa makar to bilo i preko internet platforme. Tema ovogodišnjeg događaja je Multiverse koja će istraživati različite dimenzije života i paralelne univerzume.

Festivali Glastonbury i Tommorrowland takođe su otkazani, odnosno prebačeni za 2021. godinu, bez ikakvih utvrđenih datuma.

A šta ako sam već kupio kartu?

Jasno je da je u ovom trenutku ekonomska situacija svih nas veoma neizvesna, stoga uvek postoji mogućnost povraćaja novca, ukoliko ste već kupili kartu za neki od ovogodišnjih festivala. Ako je karta kupljena direktno od festivala ili njihovih partnera, najverovatnije ćete moći da izvršite povraćaj novca putem njihovih internet stranica, ili ćete naići na objašnjenje o procesu refundacije. Ipak, karte kupljene za ovogodišnje događaje koji su otkazani ili pomereni, važiće i sledeće godine, stoga ako vam novac nije preko potreban možete razmisliti o zadržavanju karte. Ovim putem ćete pomoći i samu organizaciju festivala i njihove zaposlene, koji će ove godine pretrpeti veliku ekonomsku štetu.

Pročitajte i: Radom i posvećenošću mogu da se ostvare snovi i maštanja – Milena Radulović, YN Uzor mladima

Autor: Aleksandra Aničić

Izvori: billboard.com, rs.n1.info.com