Letovanje kod kuće tokom pandemije: Kako uživati u odmoru bez putovanja

, AKTUELNO, LIFESTYLE

Iako će ovo leto doneti veću slobodu pri izboru destinacije za letovanje, dobar deo ljudi ne želi da rizikuje, te će se godišnji odmori uglavnom provoditi u granicama naše zemlje. Države poput Grčke, Turske i Bugarske otvorile su vrata turistima sa Balkana i nadaju se novom uplivu novca koji sa njima dolazi. Pa ipak, mnoge porodice odlučile su da se ne upuštaju u rizična putovanja, da se ne izlažu brojnim kovid protokolima koji dodatnu oduzimaju vreme i novac, a neophodni su kako bi se ovog leta uspešno sproveo odlazak u inostranstvo.

U nastavku ovog teksta podelićemo sa vama par korisnih saveta kako da što lagodnije provedete odmor kod kuće.

Zaboravite na spisak stvari koje morate da uradite

Da bi ste se zaista odmorili, neophodno je “izaći iz vlastite glave”, reči su Klaudije Unger, analizatorke putovanja pri kompaniji za istraživanje tržišta Fokusrajt.

Pročitajte i: Depresija

I ovde će se većina nas složiti. Niko od nas se na odmoru ne bi bavio kućnim poslovima, ili brinuo brigu oko produžavanja registracije za kola, zar ne? Zašto bi onda o tome razmišljali tokom odmora koji provodimo kod kuće? Savet je da odložite brige i prepustite se uživanju bar tih nekoliko dana, problem će vas svakako čekati kada se budete “vratili” sa odmora.

Stavite vaše vreme na prvo mesto

Lena Šmit, instruktorka joge iz San Dijega u SAD koja piše o ličnom razvoju, preporučuje da kažete prijateljima da idete na odmor, baš kao što biste to uradili da odlazite nekud iz grada.

Aplikacije stavite na “mute”, ne proveravajte inboks svaki čas, a tehnologijom koja vam je dostupna upotpunite svoj užitak.

Unger kaže: „Postarajte se da su sve vaše potrebe namirene pre nego što krenete da govorite ‘da’ zahtevima drugih koji odnose vaše vreme.”

Vodite računa o sebi

Nema sumnje da je ugađanje samom sebi moćan način da se oslobodite stresa. „Samo-nega je najbolji lek za borbu protiv stresa”, kaže Šmit.

Još jedna istina. Što se tiče ugađanja samom sebi ovde nema pravila, pronađite ono što je potrebno da sebi stvorite malu oazu mira koja će vam pomoći da efikasno “napunite baterije”. Da li će to biti kupka u vlastitoj kadi, odlazak u restoran, ili izlet u prirodi, apsolutno je nebitno, na vama je da odaberete idealan način za opuštanje.

Posmatrajte staro novim očima

Bilo da ste u gradu ili u ruralnom kraju, velike su šanse da ste osoba od navika baš kao i većina nas.

Ali letovanja kod kuće vam pružaju priliku da iskusite nove stvari svežim očima.

Psiholozi često ističu korist od razbijanja navika nekim prostim radnjama, kao što je odlazak u vaš omiljeni restoran ali zauzimanje nekog drugog stola; ili odlazak na ista mesta ali u drugo doba dana.

Ne radite ništa

Gledajte da se počastite najboljom aktivnošću – nemojte da radite ništa.

Ali šta god radili, pokušajte da ne zaboravite da je vreme inače dragoceno i da ga nema mnogo, tako da možda predstavlja luksuz dati sebi oduška tako što ćete ga za promenu malo i traćiti.

Nemojte se preopterećivati planovima. Radite sve polako. Izdvojte vreme za sebe koje imate kod kuće i ne radite ništa.

Dakle, ukoliko ne idete nikud ove godine, to ne mora da znači da je vaš krajnje zasluženi odmor kompromitovan. Štaviše, njegov smisao mogao bi da bude upravo u tome da se više opustite.

Pripremio: Nenad Stanković

Izvor: bbc

Foto izvor: getty images