Eko-etno selo Koštunići: lepota kakvu samo Srbija može da ima

, LIFESTYLE

Koštunići su naselje u Srbiji u opštini Gornji Milanovac, u Moravičkom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine  bilo je 544 stanovnika. Nalazi se na nadmorskoj visini od 519 m, a površina iznosi 43,47 km². Selo je u Podgorini Suvobora, a kuće su po stranama, brežuljcima i kosama, uglavnom na 3 dugačke kose. Na teritoriji ovog sela, na visoravni Suvobora se nalazi čuvena Ravna gora, mesto poznatih istorijskih dešavanja, sačuvano u svojoj iskonskoj lepoti.

Postoje dve priče kako je selo dobilo ime i niko ne zna da kaže koja je prava, možda zato što jedna govori o prirodi, a druga o ljudima.

Etno selo Koštunići u svom sastavu nudi predivno jezero, restorane, apartmane, vajate i čardake, te je tako i naselje gde gosti mogu da dođu da se odmore i uživaju u prirodi koja je čista i netaknuta. U ponudi kompleksa su i termomasažni kreveti, obeležene planinarske staze, organizovani izleti za grupne posete, crkva Svete Petke, teniski teren, fudbalski teren, teren za odbojku na pesku i fabrika zdrave hrane Grab. 

Etno restoran je jedinstven po autentičnom ambijentu enterijera – toplota drveta i mnoštvo detalja ga čine izuzetnim i tradicionalno prepoznatljivim. Uživaćete u starim jelima srpske kuhinje, poput kupusa iz zemljanog lonca, proje, gibanice i kačamaka. Tu su i litrići, čokanjčići, čuture, zemljani čančići za kiselo mleko – ambijent koji ima ukus i miris minulih vremena.

Smeštaj gostiju obezbeđen je u seoskim vajatima, živopisnim drvenim kućicama apartmanskog tipa, koje imaju podno grejanje i luksuzno kupatilo, kao i TV. 

Domaćin će vas dočekati s ponudom potpuno biološke hrane u domaćoj proizvodnji – rakija šljivovica, prirodni sokovi , pekmez, slatko, med, sir i kajmak. Plemenito drvo spolja i unutra. Velika gostinska soba sa stolovima za sedenje i divanjenje, drvene klupe prekrivene tkanicama, drvene police na zidovima sa posuđem od keramike. Sve u vajatu miriše na dom. Toplo je i ušuškano, malo, a udobno, intimno za osamu i dovoljno otvoreno za druženje.

Etno selo krase i 10 neobičnih, dvokrevetnih okruglih soba, nastalih od kaca koje su se nekada upotrebljavale za voće. Svaka ,,kaca” poseduje TV i sopstveno, potpuno opremljeno kupatilo. Naselje se nalazi pored jezera na reci Čemernici i oivičeno je mirisnom šumom.

Cena noćenja po osobi iznosi 21€, dok deca od 2-12 godina ne plaćaju, kao ni bebe do 2 godine.

Pročitajte i: Letovanje u Srbiji – ovo su mesta koja morate posetiti!

Pripremila: Andrea Dobrosavljević

Izvori: selo.rs/rs/ponuda/turisticko-rekreativni-centar-momcilo-cekovic-doo-kostunici, wikipedia

Izvor naslovne i ostalih fotografija: selo.rs