Najbolji načini da povećate svoju kreativnost (i svoje sposobnosti)

, AKTUELNO

Do svoje sedme godine, deca su pravi majstori kreativnosti. Igranje, crtanje i bojenje pozitivno utiče na psihološki, ali i socijalni razvoj dece.  Nakon što igranje u pesku, i na travi, deca zamene školskim klupama, mnogi od njih zaborave da koriste svoju kreativnost.

Kada se zabavljamo, i kada smo srećni naš mozak luči dopamin. To je ujedno za mozak i droga i lek. Dopamin utiče na veliki broj funkcija našeg mozga, na primer, naše sposobnosti učenja. I oslobađa se kada radimo stvari koje volimo. Kada smo kreativni istovemeno koristimo  našu maštu za stvaranje i rađanje ideja.

Kreativne radnje nas zabavljaju, ali i motivišu, inspirišu i razvijaju sposobnosti pamćenja, koncentracije i rešavanja problema. Učenje i obavljanje zadataka je jednostavnije ukoliko to radite na krativne načine.

 Nekoliko stvari vam može pomoći da se oslobodite svoj potencijal.

1. Kupite bojanku

Bojanke za odrasle, prodaju se godinama unazad, i veoma su popularne. Koriste ih umetnici, sportisti, muzičari, ali i radnici kancelarijskih poslova kada su im potrebni predah i rast koncentracije.  Složenije su od dečijih,  sa mnogo pojedinačnih detalja, živopisnih skica i vaše mogućnosti su raznovrsne. Da li ćete koristiti boju, dve ili ćete se koristiti maštom, zavisi samo od vas. A to znači da ćete koristiti jako veliki kapacitet vašeg mozga i tražićete od  njega da vas „nauči“ da razmišljate.

2. Rešavajte sudoku

Popularne igre sa brojevima, ali i rečima  su jednostavni načini za povećanje  sposobnosti koncentracije. Naučićete da obraćate pažnju na detalje, ali i da razmišljate izvan okvira. Rešavanje složenih mozgalica, naučiće vas da brže dođete do rešenja probleme,  kada god vam to bude trebalo.

3. Naučite da svirate neki instrument

Ne traži se od vas da budete majstor na gitari, ili da savršeno svirate klavir. Učenje jednostavnih nota i melodija, ne samo da će podići vaše samopouzdanje, već će i pozitivno delovati na vaše razmišljanje.

4. Naučite novi jezik

Učenje novog jezika, je uvek prednost. Unapređenje govora i osposobljavanje vašeg pamćenja, ali i obogaćivanje vašeg znanja i vokabulara.

5. Uključite vizualizaciju

Maštajte. Razmišljajte u slikama. Naš mozak može da zapamti samo 7 informacija odjednom. Sposoban je da zapamti mnogo više ukoliko sve bitne stvari povežete u celine, tabele, skice.

Ako ste nekada pokušali da pročitate veliki broj iz prvog pokušaja i sve njegove cifre, sigurno ste primetili da će vaše čitanje biti lakše ako prvo pročitate četiri broja. To je broj slova, cifara, znakova koji sa lakoćom možemo da zapamtimo. Kada sledeći put budete učili preobimne podele i nabrajanja, podelite ih u celine po četiri, i znatno ćete  olakšati pamćenje i  učenje.

6. Budite detektiv

Zamislite neki problem koji biste mogli da rešite i na koji način, uz čiju pomoć. Postavite sebi zadatke kojima ćete morati da razmišljate izvan okvira, da tražite nove načine da biste došli do rešenja. Trudite se da ne odustajete, i da vežbate svoje sposobnosti. Svakog novog puta zadajte sebi teži zadatak, a to znači i da ćete svakog narednog puta biti sve sposobniji da uspešno obavite svaki posao koji je pred vama.

7. Ne plašite se nereda

Psiholozi su utvrdili da su ljudi uživaju u neredu kreativniji od prosečnih ljudi. Ne morate živeti neorganizovano, kasniti na sastanke i završavati obaveze nakon postavljenog roka. Nemojte se ni  plašiti da probate nove stvari, da posetite nova mesta ili promenite rutu prevoza do posla ili fakulteta. Na taj način lakše ćete doći do novih, boljih ideja. Imaće veću motivaciju, i pažnja će vam se popraviti.

8. Zapisujte svoje misli

Korisno je da kod sebe uvek imate rokovnik ili svesku u koju ćete moći zapisivati ideje do kojih dodjete u svako doba, gde god da se nalazite, u prevozu, na poslu. Ne odbacujte ih olako. Neke od njih mogu vas učiniti produktivnijim, vaš posao lakšim a vas srećnijim.

Budite kreativni. Nađite svoj dar, svoj talenat i unapredite svoje sposobnosti. Učite lakše i bolje koristeći nove ideje i svoju maštu.

Marković Milica

Izvor: Internet