5 Načina da vam vežbanje postane nesalomiva navika (prvi deo)

, PULS GRADA

U ovom tekstu vam dajem savete koji su meni lično pomogli, a nadam se da će i nekome od vas.

  1. Nabavite odeću za trening

Ovaj prvi način može biti najjednostvniji. Kada imate odeću koja je predodređena isljučivo za trening, biće vam lakše da izgradite tzv. „Workout mindset“- u vašoj glavi to će vas podsetiti na vežbanje. Na taj način imaćete osećaj kao da navlačite na sebe uniformu i pripremate se za bitku.

  1. Sprečite svaki izgovor sa vašom ček listom

Postoji milion stvari koje te mogu odvući od vežbanja. Možda tvoj telefon nije napunjen, pa ne možeš da slušaš muziku. Možda tvoja odeća za vežbanje nije suva ili ti se voda u frižideru nije dovoljno ohladila!

 Setite se toga da će vaš um na najrazličitije načine pokušati da izbegne teretanu. Iz tog razloga pripremite sebi ček listu sa svim aktivnostima koje treba da obavite pre treninga i postarajte se da svaka stavka na toj listi bude obavljena, tako da je jedini izgovor vaša lenjost.

  1. Eksperimentišite

Možda ste pročitali u nekom članku da je najbolje vežbati ujutru.  Ali ukoliko to vama ne odgovara, to onda nije za vas. Ne forsirajte sebe ukoliko se osećate loše. Isprobajte različito vreme vežbanja, same tehnike treninga, rutine… pronađite nešto što vama lično prija. Učinite sve da poželite da takav trening  ponovite.

  1. Napravite vaš kalendar vežbanja

Odredite dane za vežbanje najmanje mesec dana unapred i postarajte se da istrajete u tome. Na ovaj način ne gubite vreme na razmišljanje koji dan je za trening, a koji za odmor, već podešavate svoj mozak da radi po unapred napisanom rasporedu.

  1. Postarajte se da uživate u svom treningu

Svi mi imamo drugačija tela, što podrazumeva da svi imamo drugačiji nivo izdržljivosti. Ne ograničavajte sebe jednim tipom treninga sve dok vam se ne smuči. Ukoliko po vama nešto ne funkcioniše, probajte nešto drugo. Mrzite jogu? Probajte sa tegovima. Mrzite tegove? Probajte nešto drugo. Poenta je u tome da ne morate, niti možete odmah da izgledate kao bodibilder. Za početak postanite fit. A to znači raditi bilo koje vežbe kojima možete konstantno biti posvećeni.

O vežbanju se ne razmišlja, samo se automatski odrađuje sve dok vam ne postane stil života.

Nevena Savković

Fotografije: Pixabay