Pop muzika u Srbiji: Gde se ona nalazi na muzičkoj mapi?

, KULTURA

Da li popularnost pop muzike jenjava u poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji? Ne, sigurno. Ali da li je kvalitet ovog muzičkog žanra u opadanju? To zavisi od mišljenja slušalaca. Pojavom novih muzičkih pravaca poput „trepa“ (čije značenje nije baš sasvim jasno), ubacivanje latinoameričkih reggaeton ritmova u određene pesme, stvorile su nove muzičke zvezde. Možda jedina, istinska mega zvezda pop muzike na čitavom Balkanu, ne samo u Srbiji, Zdravko Čolić, uspeo je da održi šest koncerta u beogradskoj Štark areni i postavi apsolutni rekord posećenosti od oko 100 000 ljudi. Naravno, jedan je Čola. Ali šta je sa mlađim, trenutno aktuelnim pevačima i pevačicama? Do koje mere dosežu njihovi kapaciteti? Da li i oni imaju pravo da ponesu epitet „zvezde zabavne muzike“?

Veliku ulogu u slušanosti pesme pored radija i televizije danas nosi YouTube. Broj pregleda i lajkova na nekoj pesmi određuje njenu popularnost među publikom, pod takvim parametrima. Koliko je to zapravo merodavno za kvalitet pesama pop muzike? Ukoliko na tom sajtu pretražite neke od naših najpopularnijih pop izvođača, videćete da je njihov broj pregleda znatno manji od ostalih izvođača drugih žanrova. Mi ćemo se ipak fokusirati na one koji svojim talentom, kvalitetom i dostignućima u proteklom vremenu zaslužuju da budu spomenuti.

Kada su u pitanju dame, Tijana Bogićević je posle svog nastupa na Pesmi Evrovizije 2017. godine i izlaska albuma pod nazivom „Čudo“ koji je bio pun pogodak među publikom u našoj zemlji, početkom decembra prošle godine ponovo oduševila slušaoce duetom sa kompozitorkom Aleksandrom Milutinović, čime se obeležava 20 godina njene karijere. Pesma „Širina“ na savršen način spojila je dva vrhunska vokala, dve izuzetne kantautorke, obeležila njihovo dugogodišnje prijateljstvo i saradnju. I kritičari i publika se slažu da je ovo prava poslastica za sve ljubitelje pravog popa. Iako je osvojila 18. mesto na Eurosongu 2019. godine, nekadašnja učesnica takmičenja „Prvi glas Srbije“, Nevena Božović, nije odustala od svog tipičnog stila pevanja i predstavila je svoju autorsku pesmu „Kruna“ Evropi i svetu na najbolji način. Upravo ova pesma ostaće jedna od najlepših balada koju je Balkan imao na ovom takmičenju. Jovana Nikolić Mišković je takođe jedna od onih izvođača koja bez skandala, isključivo svojim vrhunskim radom i vokalnim sposobnostima gradi karijeru u Srbiji. Jovana je jednu od svojih najemotivnijih balada pod nazivom „Nedostaješ“ predstavila slušaocima krajem 2018. i tako najavila dugo očekivani povratak na scenu. Njena pesma „Pazi se“ je podloga za seriju „Južni vetar“. Još jedan uspešni ženski predstavnik uspešnih pop izvođača je i Nina Badrić, koja je na ovogodišnjem MAC-u osvojila nagradu za pevačicu godine. Pre nekoliko dana njena najnovija pesma „Ratujem s tugom“ u izdanju Aquarius records-a, autora Ante Pecotića već uveliko osvaja publiku u Srbiji i Balkanu. Prva i za sada jedina srpska pobednica Eurosonga Marija Šerifović ostaje neprikosnovena po broju održanih koncerata u Sava centru, gde ih je prošle godine održala čak 6, dok je samo za mart ove godine već uveliko spremila 3 koncerta pod nazivom „Druga strana ploče volume 2“. Veliki povratak na muzičku scenu ove godine najavila je kantautorka Aleksandra Kovač albumom „Mlečni put“, koji će biti njena muzička biografija, tačnije skup pesama različitih stilova među kojima su i neke pesme koje je ona pisala i komponovala za druge izvođače tokom 20 godina samostalne karijere, ali sa novim aranžmanima i orkestarskim izvođenjima. Istoimena pesma sa pomenutog albuma broji blizu 150 000 pregleda na YouTube-u za samo mesec dana od njenog izlaska.

Što se tiče pevača, najaktivniji među njima u proteklom vreme je bio Željko Vasić, objavivši tri pesme, od kojih se najviše izdvojila „Večiti romantik“.Sa druge strane, njegov imenjak, Željko Joksimović je posle svojih velikih hitova kao što su „Milimetar“ i „Ponelo me je“, u 2019. godini objavio singl „Možda je to ljubav“. Sergej Ćetković, takođe miljenik ženskog dela publike u Srbiji, je imao veoma uspešnu godinu iza sebe, jer je neposredno posle martovskog koncerta u Sava centru, objavio spot za pesmu „Ljubav“, koji je specifičan po tome što se u njemu pojavljuju dvoje mladih, gluvonemih ljudi, koji su na predivan i emotivan način preneli poruku da se ljubav može iskazati i bez reči. Vlado Georgiev, čuveni „Barba“ je u decembru prošle godine održao dva koncerta „za dušu“ kojima je dodao epitet „boemski“, ponovo oduševio publiku izvodeći nekoliko novih pesama koje bi tek trebalo da ugledaju svetlost dana.

Zaključak cele priče je da našoj muzičkoj sceni zaista fali onog pravog, melodičnog popa koji se izgubio u moru novokomponovanih žanrova i pesama. Ovo su bili samo neki od svetlih primera domaćih izvođača koji su nastavili svojim tradicionalnim putem, i trebalo bi da posluže kao inspiracija, motivacija, ostalim, možda čak i nekim mladim nadama koje tek dolaze, da se i njihov glas čuje, jer zabavna muzika ne sme, i najverovatnije nikad neće izaći iz mode.

Pročitajte i: Pesma „Karakondžula“ himna karantina

Pripremila: Aleksandra Petković

Fotografije: Shutterstock, Story.rs