Radom i posvećenošću mogu da se ostvare snovi i maštanja – Milena Radulović, YN Uzor mladima

, KARIJERA

Redakcija magazina YouthNOW pokrenula je projekat pod nazivom YN Uzor mladima sa ciljem da ukaže na one čije vrednosti zastupa i sam magazin. U narednom periodu ćemo kroz seriju intervjua predstaviti mlade, uspešne, talentovane i ambiciozne ljude koji postavljaju standarde i pomeraju granice.

Milena Radulović je mlada srpska glumica čija je prva uloga bila Lole Gavrilović u televizijskoj serije „Jedne letnje noći“, rađene po romanu Mir Jam. Glumila je u filmu „Patuljci sa naslovnih strana“, a publici je najpoznatija po ulozi Stane u seriji „Besa“ i Sonje u seriji „Pet“. U filmu „Balkanska međa“, rusko-srpske produkcije igrala je glavnu žensku ulogu bolničarke Jasne Blagojević.

YN: “Balkanska međa” je za sada Vaš najznačajniji projekat u karijeri. Film je imao ogroman uspeh u Rusiji, ali i u Srbiji. Kako je tekao proces stvaranja lika Jasne?

Milena: Za ulogu Jasne pripremala sam se kroz organizovane probe. Sa rediteljem smo precizirali njene ciljeve kroz scene, način na koji se odnosi prema Andreju, prema devojčici, i prema situaciji u kojoj se našla. Najveća inspiracija bila mi je moja drugarica, koja je, odrastajući na Kosovu, doživela neke scene iz filma, te mi je “iz prve ruke” približila dogđaje i atmosferu.

YN: Koji su najznačajniji saveti koje ste dobili od svojih starijih kolega poput Miloša Bikovića, Aleksandra Radojičića, Antona Pampušnjija?

Milena: Aleksandar i ja smo na snimanju na Krimu proveli najviše vremena zajedno, te sam od njega dobila najrazličitije savete, što se tiče treninga, što zivota, što glume. Aca dobro osmisli scene, rediteljskim pristupom, što mi se uvek dopadalo u radu sa njim. Od Miloša sam dobijala savete oko života u Moskvi, i uopšte oko snalaženja u poslu u ruskom sistemu koji mi je do skoro bio nepoznat, a Anton me je savetovao da više
spavam jer je odmor važan za naše 12 – časovne radne dane.

YN: Nastavljate karijeru u inostanstvu, tačnije u Rusiji, takođe, ranije ste isticali da gajite posebne simpatije prema ruskoj kulturi. Kakvu ulogu očekujete u toj zemlji s obzirom da je u pitanju ipak inostrano tržište?

Milena: Pre svega, nastavljam karijeru i kod nas. Snimanja su honorarni poslovi koji traju nekoliko meseci, i upravo to mi dozvoljava da istovremeno radim i kod nas i u Rusiji, a nadam se kasnije i na zapadu. Već sam snimila film “Koljskaja Svjerglubokaya” ili na engleskom “The Superdeep”, naučnofantastični triler u kom igram glavnu ulogu, epidemiologa, koji vodi borbu protiv nepoznate infekcije na naučnoj stanici koja se nalazi 12 km pod zemljom. Trenutno snimam istorijsku seriju “Ivan Grozni”, u kojoj
igram njegovu drugu ženu, rusku caricu Mariju Temrjukovnu.

YN: U seriji “Pet” tumačite lik Sonje, buntovne mlade devojke koja je Vaša sušta suprotnost. Koliko je Sonji trebalo da sazri do kraja serijala u odnosu na ono gde je bila na samom početku priče?

Milena: Sonju je promenila ljubav i pažnja, upravo ono što joj je falilo.

YN: Koje su po Vašem mišljenju prednosti Beograda, odnosno domaćeg tržišta, a koje Moskve? Šta Vam najviše nedostaje kada je u pitanju Srbija?

Milena: Prednost domaćeg tržišta je što filmovi i serije nisu isključivo producentski, ne “patimo” toliko od hijerarhije u ovom poslu, a naprotiv, svi sektori stvaraju za sebe i postoji velika umetnička Sloboda. Nekada se u Rusiji osetite kao najamni filmski radnik, a ne stvaralac. U Rusiji je cela profesija podignuta na viši nivo, pre svega, snimaju se svi žanrovi i možete se oprobati u najrazličitijim stvarima, tržište je veliko i pruža mnogo više mogućnosti nego naše.

YN: Šta za Vas znači to što predstavljate uzor mladima u Srbiji?

Milena: To je za mene velika čast i privilegija. Nadam se da moj primer šalje poruku mladima da radom i posvećenošću mogu da se ostvare snovi i maštanja.

YN: Da li, s obzirom na prethodno pitanje, osećate određenu dozu odgovornosti i na koji način se sa time nosite?

Milena: Naravno da da. Biti uzor podrazumeva odgovornost.

Motivaciona poruka ili savet mladima:

Milena: Bavite se sobom, budite uporni, i verujte u sebe. Radom i istrajnošću može se postići mnogo. Takođe, važno je i upoznavati sebe iznova i iznova, i ulagati se u ono sto nas čini srećnim i zadovoljnim.

U narednom periodu očekuje nas još intervjua sa onima koji predstavljaju uzore mladima. Pratite nas i na društvenim mrežama i prvi pročitajte njihove priče!

Pročitajte i: Ne upoređujte svoj početak sa nečijim vrhom i preuzmite inicijativu – Teodora Miljković, YN Uzor mladima