Prednosti i mane onlajn nastave

, LIFESTYLE

Obrazovanje i učenje dolaskom digitalnih novotarija (kompjutera, laptopova i pametnih telefona) je sada postalo sasvim uobičajena pojava širom sveta, ali ipak se postavlja pitanje koliko je ovaj vid nastave efikasan.

Poslednih nekoliko godina, kada se pojavio čuveni termin ,,nastava na daljinu’’, sve ono što deca nisu mogla da isprate u školama, sada im je omogućeno jer mogu sami da isražuju i da pronađu ono što ih interesuje na internetu.

Evo nekoliko dobrih razloga zbog čega se ,,nastava na daljinu’’ sve više i više koristi u praksi:

  • Za nekoga ko živi daleko od obrazovne ustanove i mora svakodnevno da putuje, online učenje može biti idealno rešenje.
  • Kada učite od kuće, imate potpunu slobodu organizacije – vi određujete tempo koji vam odgovara i mesto sa kojeg ćete raditi. U ovim okolnostima, komfor i toplina vašeg doma mogu samo dodatno da vas motivišu.
  • Što se tiče raznih internet kurseva koji vam mogu doći kao zamena za predavanja, imate opciju da jedan na jedan razgovarate sa nastavnikom/com i da sve zajedno pređete, postavite pitanja i uklonite sve nejasnoće koje su pred vama.

Pročitajte i: 5 zdravih navika koje treba da usvojite ukoliko radite od kuće

Praćenje nastave od kuće može se činiti idealnim, ali ovakav oblik učenja nije baš pogodan za svakoga. Zato bi bilo idealno da se, pored svih pozitivnih strana, osvrnemo i na nedostatke onlajn učenja:

  • Osobe sa nekim oblikom invaliditeta ne mogu  u potpunosti da koriste kompjuter ili neko drugo sredstvo komunikacije, kako bi mogli svakodnevno da prate nastavu. A bitno je istaći i da im je nastava preko interneta dosta otežana jer nisa u u stalnom kontaktu sa ostalim vršnjacima.
  • Iako u savremenom svetu većina nas ima pristup internetu, moramo biti svesni da ipak postoje i oni koji nisu u mogućnosti da sebi priušte taj “digitalni luksuz”.
  • I na kraju, ipak ne postoji ništa što bi moglo da zameni komunikaciju “licem u lice”.

Pročitajte i: Kako pobediti lenjost u karantinu?

Naslovna fotografija: storiesfromschoolaz.org

Izvor: edutopia.org

Pripremio: Marko Ranđelović