Kako pobediti lenjost u karantinu?

, LIFESTYLE

Preko mesec dana ljudi širom sveta su zatvoreni u svojim domovima, a u ovakvoj situaciji izuzetno je teško ostati motivisan da uradiš bilo šta produktivno. Karantin izgleda kao savršena prilika za izležavanje i danonoćno gledanje serija i filmova, ali ipak je važno održati rutinu, kako nam povratak u normalan život ne bi postao noćna mora. Kako ostati disciplinovan, produktivan, a istovremeno i uživati u ovim danima? Evo naših saveta.

  • Nova rutina

Iako je karantin možda jedna od retkih prilika da ustanete u podne, ceo dan se razvlačite po krevetu gledajući serije, to je najgore što možete da uradite za sebe u ovoj situaciji. Nije nimalo lako, ali potrebno je pridržavati se ustaljene rutine. Dobro, ne morate ustajati baš u 6 sati, ali potrudite se da se držite ustaljenog ritma za spavanje, obroke i ostale obaveze koje imate kako biste ostali produktivni. Loše navike lako će se uvući u vaš dan, ali razmislite kakve posledice će vaše spavanje do podneva imati za mesec dana kada budete morali da se vratite na fakultet ili posao.

Pročitajte i: 10 zanimljivih činjenica o Dejvidu Bouviju

  • Planirajte

Teško je održati fokus i upamtiti sve što je potrebno da uradimo u toku dana, stoga je najbolje držati se određenog plana ili to-do liste. Svakog jutra nakon što ustanete, popišite šta je sve to što je prioritet u toku dana, šta može da sačeka, a šta jednostavno možete ostaviti za kasnije. Na ovaj način osećaćete odgovornost da se držite reda i nećete završiti skrolojući Instagram feed do besvesti.

  • Očistite svoj prostor

Kada smo zauzeti i trčimo s jednog mesta na drugo, vrlo je verovatno da ćemo za sobom ostaviti haos u stanu. Srećom, sada imamo dovoljno slobodnog vremena da sredimo svoj životni prostor, reorganizujemo radni kutak i uklonimo nepotrebne elemente koji nam odvlače pažnju od posla.

  • Hobiji

Svakodnevan život često nam između fakulteta, posla, kafa i putovanja ne ostavlja dovoljno vremena za hobije. Sada je vreme da se posvetite hobijima bez griže savesti, ali i da naučite neke nove veštine. Bilo da volite da pišete, slikate, šijete ili kuvate, svaka radnja koju prati uživanje pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje, ali vam i dozvoljava da naučite nešto novo o nekoj posebnoj oblasti i sebi.

  • Vežbajte

Teretane ne rade, kretanje nam je ograničeno, ali to i dalje nije razlog da zapostavimo fizičku aktivnost. Kućni trening ne mora biti naporan niti su potrebne profesionalne sprave, dovoljan vam je mobilni telefon i pristup Youtube-u. Svetski poznati treneri odlučili su da snimaju svoje treninge i kače ih na internet kako bi bili dostupni svima, pa tako možete birati između intenzivnih kardio treninga ili laganih joga i pilates vežbi. Vežbanje će doprineti da se bolje osećate u svom telu i pružiti vam snagu za ostatak dana.

Pročitajte i: Top 5 aplikacija za uređivanje fotografija

Fotografije: clickup.com, outsideonline.com

Autor: Aleksandra Aničić