Otkloni dosadu filmom

, KULTURA

Za naredni period, u kojem ćemo svi biti kod kuće, svaki predlog čime to vreme ispuniti je od koristi. Ako se odlučite da narednih dana napravite bioskop kod kuće, imamo neke predloge za vas. Izbor filmova koji je pred vama je naša preporuka i garantujemo da ćete svaki odgledati do kraja i da će na vas ostaviti utisak. Nadamo se da ih niste baš sve već odgledali, ali ako je to bilo davno pravo je vreme da ih se podsetite.

PORODIČNI

  • Izgnanik (Cast Away)

Godina: 2000.

Žanr: drama, avantura

Poznati glumci: Tom Hanks

Radnja prati Čaka Holanda (Tom Henks) zaposlenog u kurirskoj službi, čiji se avion tokom jednog poslovnog zadatka ruši na pustom ostrvu, gde ostaje zatočen godinama pokušavajući da preživi. Morski prizori će vam definitivno prijati, a za vreme celog filma ostaćete radoznali zbog sbih problema sa kojima će se susretati glavni lik.

  • Plava laguna (Blue Lagoon)

Godina: 1980.

Žanr: drama, avantura

Poznati glumci: Brooke Shields

Film se bavi parom veoma mladih brodolomnika koji su dospeli na pusto ostrvo kad su imali po sedam godina, gde odrastaju i gde su upućeni isključivo jedno na drugo s obzirom da ostaju na ostrvu potpuno sami. Kao adolescenti, doživljavaju i ljubav. Sve to vreme moraju da uče kako da prežive u divljoj prirodi koja pruža mnogo mogućnosti. Dok budete gledali ovaj film uživaćete u pravim tropskim predelima.

  • Hačiko (Hachiko)

Godina: 2009.

Žanr: drama

Poznati glumci: Richard Gere

Jedan od onih filmova zbog kojih ćete zaplakati. Ako vam kažemo da je tema ovog filma odanost psa i ljubav između njega i njegovog gazde, definitivno znate da su emocije neizbežne. Ovaj veoma poseban prijatelj pratiće svog vlasnika do železničke stanice kada kreće na posao i vraćaće se tamo svakog popodneva da ga sačeka sa posla. Na žalost, njegov vlasnik će jednog dana krenuti na posao i preminuti i više se nikada neće vratiti na stanicu. Hačiko se verno svakog dana vraća na isto mesto na železničkoj stanici i svakodnevno narednih devet godina čeka svog voljenog vlasnika.

Pročitaj i: YouthNOW preporuka-EDUKACIJA

  • Edvard Makazoruki ( Edward Scissorhands)

Godina: 1990.

Žanr: drama

Poznati glumci: Johnny Depp, Winona Ryder

Upečatljiv i neobičan, ovaj film sa nadrealnom pričom ostaće vam u sećanju.

Ekscentrični pronalazač (Vinsent Prajs) konstruiše svoje životno delo – veštačkog mladića po imenu Edvard (Džoni Dep). Dečko ima sve što mu je potrebno osim ruku, pa njegov izumitelj odlučuje da mu kao privremeno rešenje ugradi nešto poput makaza.
Nažalost, pre nego što je završio sa Edvardom, konstruktor umire i ostavlja nesrećnu kreaturu u svom avetinjskom zamku. Srećom, pronalazi ga lejdi Peg Bogs, koja će uskoro otkriti da je Edvard i pored nakazne spoljašnosti, nežna duša koja pati da bude voljena. Njena ćerka Kim (Vinona Rajder) je izgleda ta koja će mu pružiti ljubav

  • Dvorac  od stakla (The Glass castle)

Godina: 2017.

Žanrr: drama

Poznati glumci: Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watt

Hronika avantura jedne ekscentrične porodice koja živi nomadskim životom. Majka neostvarena slikarka i otac alkoholičar koji svojima četvoro dece ne mogu da pruže bilo kakvu materijalnu sigurnost, uče ih odrastanju kroz život koji nije ni malo prijatan. Ljubav ih drži na okupu ali šta će se desiti kada deca požele da skroje život kakav njihovi roditelji nisu uspeli? Pun emotivnog naboja, ovaj film prikazuje borbu dece da sami za sebe skroje bolji život.

ISTORIJSKI

  • Pijanista (The Pianist)

Godina: 2002.

Žanr: istorijska drama, biografija

Poznati glumci: Adrien Brody

Istinita prica o brilijantnom poljskom pijanisti i kompozitoru ciju blistavu karijeru prekida drugi svetski rat. Još jedan film koji govori o preživljavanju a samim tim držaće vašu pažnju. Špilman je svirao uživo na poljskom radiju u trenutku kada je počelo nemačko bombardovanje. Kasnije je, odvojen od porodice, preživljavao u Varšavskom getu, u gladi, nasilju i ponižavanju zloglasnog SS-a. Ova snažna ljudska priča je o herojstvu i hrabrosti, da se preživi sve do dramatičnog kraja rata. U trenutku kada su oslobodioci već na ulicama Varšave, tajno skrovište pijaniste otkriva nemački oficir.

Pročitaj i: Lista muzeja koje možete obići virtuelno za vreme kućne izolacije

  • Dečak u prugastoj pidžami (The boy in the striped pajamas)

Godina: 2008.

Žanr: drama,ratni

Očima osmogodišnjeg dečaka, u mnogome zaštićenog od realnosti Drugog svetskog rata, postajemo svedoci zabranjenog prijateljstva koje nastaje između Bruna, sina nacističkog zapovednika i Šmuela, jevrejskog dečaka, zatvorenog u koncentracionom logoru….

  • Šindlerova lista ( Schindler’s list)

Godina: 1993.

Žanr: drama, ratni

Poznati glumci: Liam Neeson

Šindlerova lista jedan je od kultnih i najgledajnijih filmova o Drugom svetskom ratu. Ovaj film dočarava užase Holokausta i prati rad nemačkog biznismena Oskara Šindlera koji je spasao preko 1200 Jevreja tokom ovog perioda. FIlm je sniman, a i stvarna radnja se dešavala u poljskom gradu Krakov, kao i u logoru Aušvic koji se nalazi u njegovoj blizini.

KLASICI

  1. Ptice ( The Birds)

Godina: 1963.

Žanr: drama

Bogata pripadnica zlatne mladeži iz San Francisca dovodi potencijalnog dečka u severni kalifornijski gradić Bodega Bej, no stvari postaju čudne kada odjednom jato ptica, čiji se broj povećava, počne napadati ljude. Snažan i zastrašujući prikaz paranoje i histerije nastale kao posledice neobjašnjivog haosa, “Ptice“ su jedan od najpopularnijih filmova Alfreda Hičkoka.

  • Rozmarina beba ( Rosemary’s Baby)

Godina: 1968.

Žanr: psihološki horor

Poznati glumci: Mia Farrow

Mladi par, Rozmari i Gaj, useljavaju se u njujoršku zgradu koja ima mračnu reputaciju i čudne komšije. Kad Rozmari neočekivano ostane u drugom stanju, nju počinje da obuzima paranoja u želji da zaštiti svoje nerođeno dete. Odličan film Romana Polanskog koji će probuditi u vama strah od nepoznatih ljudi i postaćete čak i sumnjičavi prema komšijma. Ne savetuje se onima koji su inače skloni paranoji i preuveličavanju stvari ali za ljubitelje horora je prava poslastica.

Pročitaj i: Američka FDA odobrila prvi lek za COVID-19

PSIHOLOŠKI/DRAMA TRILERI

  1. Sedam (Se7en)

Godina: 1995.

Poznati glumci: Brad Pitt, Morgan Freeman

Detektivu Vilijamu Samersetu je ostalo još samo nedelju dana do penzije. Na poslednjem  slučaju, raspremio je svoj sto, spreman za odlazak. Kada upozna svoju buduću zamenu, mladog i temperamentnog Dejvida Milsa i dođe na mesto zločina, videće da je pred  njim jedna veoma naporna nedelja. Njegov  poslednji zadatak je da uhvati ubicu koji ih sam navodi na tragove a na njima dvojici je da ih smisleno povežu kako bi mu ušli u trag. Simboliku broja sedam i naziva ovog filma otkrivaćete zajedni sa detektivima.

  • Đavolji advokat ( The devil’s advocate)

Godina: 1997.

Poznati glumci: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron

Kevin Lomaks, perspektivni advokat, seli se s ženom u Njujork jer dobija posao u velikoj advokatskoj firmi. Ali, njegovoj ženi ne se dopadaju mnoge stvari u toj firmi koje Kevin u početku ne primećuje. Kad i sam počinje da ih uviđa, već je kasno jer biva uvučen u strašnu igru mračne organizacije kojoj će doslovno prodati dušu. Jedan od onih filmova koji ćete zapamtiti.

Ukoliko ste ljubitelji zamršenih, nepredvidivih trilera, pravo je vreme da zaboravite na holivudsku produkciju i pružite šansu španskoj kinematografiji

Pročitaj i: Ryan Reynolds i Blake Lively donirali milion dolara u borbi protiv korona virusa

  • Nevidljivi svedok ( Contratiempo)

Godina: 2016.

Poznati glumci: Mario Casas

Film Nevidljivi svetok (Contratiempo) prati priču mladog i bogatog biznismena Adriana, koji sa svojom advokaticom Virginijom radi na odbrani u slučaju ubistva za koji je osumnjičen za ubistvo svoje ljubavnice Laure. Uz ovaj misteriozni zločin, Virginija Adriana prisiljava da se suočavi sa još jednom tajnom – saobraćajnom nesrećom u kojoj su on i Laura slučajno usmrtili jednog dečka… Ovaj film će vas uzdrmati, naterati da verujete u potpunu laž i sumnjate u apsolutnu istinu, da bi vas na kraju apsolutno zapanjio raspletom, i to bukvalno u poslednja dva minuta! 

  • Telo (El Cuerpo)

Godina: 2012.

Poznati glumci: Maria Belen Rueda

Kada usred noćne smene čuvar mrtvačnice doživi neobajšnjiv i jeziv prizor, u pokušaju da pobegne i potraži pomoć, doživljava tešku saobraćajnu nesreću i završava u komi. U toku te noći iz mrtvačnice je nestalo telo uspešne poslovne žene Majke Viljaverde, koja je preminula usled srčanog udara. Ali da li je zaista bilo tako? Ovaj fantastični tripozni triler vas vodi kroz ne tako ljubavnu priču između posesivne Majke i njenog dosta mlađeg muža Aleksa, i detektiva koji radi na otkrivanju ovog misterioznog događaja: gde je nestalo Majkino telo i da li je zaista umrla prirodnom smrću? SPOILER ALERT: Šta god pretpostavili – nećete biti u pravu!

  • Lepo spavaj (Mientras Duermes)

Godina: 2011.

Poznati glumci: Luis Tosar

Cezar je domar zgrade koji ne može da bude srećan. Klara živi u toj istoj zgradi i njegova je potpuna suprotnost. Cezar postaje opsednut njom i zadire joj u život mimo njenog znanja i dozvole, terorišući je na brojne jezive načine kako bi je slomio. Priča se dodatno zakomplikuje kada se pojavi Markos, Klarin dečko. Ovo je jedan od onih filmova koji će učiniti da se osećate krajnje nelagodno i poželite da prekinete gledanje, ali jednostavno nećete moći! 

  • Sakriveno lice ( La cara oculta)

Godina: 2011.

Poznati glumci: Clara Lago, Martina Garsia

Dizajnerka cipela Belen se bori sa ljubomorom i usamljenošću, dok njen dečko Adrian, dirigent u čuvenom orkestru, nema previše razumevanja za njene potrebe. Jednog dana Adrian zatiče u spavaćoj sobi video poruku od Belen, u kojoj mu objašnjava da ne može više ovako i da ga napušta. Adrian ne može da stupi u kontakt i izgleda da je Belen nestala bez traga, zbog čega on poziva policiju da se uključe u potragu. Njegova skrhanost, usled Beleninog iznenadnog napuštanja, s vremenom počinje da popušta i počinje da se viđa sa novom devojkom. Potraga za Belen ne daje apsolutno nikakve tragove, ali to je samo iz jednog razloga: niko ni ne pomišlja da se istina nalazi na jednom tajanstvenom, sakrivenom mestu…

  • Otvori oči (Abre los ojos)

Godina: 1997.

Poznati glumci: Penelope Cruz, Eduardo Noriega

Film prati bogatog, harizmatičnog, samouverenog i pomalo razmaženog mladića, koji je nasledio bogatu kompaniju od svojih roditelja, i koji se trudi da što više uživa u životu bez mnogo komplikacija i radnih navika. Njegovi uspesi na ljubavnom planu se pretvaraju u svakodnevnu dosadnjikavu jednoličnost. U trenutku kada pronalazi pravu osobu i istinski se zaljubljuje, Cesar se budi u noćnoj mori, gde teško razlikuje san od jave. Cesar polako otkriva da oko sebe nema prijatelja, u putovanje samospoznaje kreće uz piramidu tragičnih dogadjaja. On polako gubi svoju karmu i upada u mračnu realnost uz izrazene depresivne halucinacije. Veliki bol koji proživljava istisnuo je otiske istine. Nemogućnost uspostavljanja celine stvara osećaj paranoičnosti. Tako Cesar postaje zarobljenik svoje svesti.

  • Koža u kojoj živim ( La piel que habito)

Godina: 2011.

Poznati glumci: Antonio Banderas, Elena Anaja

Doktor Robert Ledgard, eminentni plastični hirurg nastoji da stvori savršenu kožu. To mu i uspeva nakon 20 godina eksperimentisanja.

Otkako je njegova žena nastradala u automobilskoj nesreći, doktor Robert Ledgard, eminentni plastični hirurg nastoji da stvori savršenu kožu.

Konačno, to mu uspeva nakon 20 godina eksperimentisanja. Tokom svih tih godina morao je da raskrsti s predrasudama i moralnim obzirima, kao i da pronađe zamorče. Baš to pronalaženje osobe koja će mu poslužiti u tom ostvarenju, čini ovaj film intrigantnim.

Pročitaj i: Ipak se okreće

Pripremila: Jelena Noveski

Izvori: Wikipedia, aladin.info, Ananas magazin, mojtv.net