Filharmonija u ružama

, PULS GRADA

Ako ste bili na Kolarcu u prethodni petak, imali ste prilike da odslušate kako to zvuči kada je svaki njen član nekako poput ruže. Rascvetano i zaljubljeno, Beogradska filharmonija nas je uvela u jedan potpuno drugačiji svet, onaj o kojem maštamo, koji učimo da živimo, koji jeste smisao svega. To je bila ljubav.

Niko kao Betoven ne uspeva da nam tako dramatično, usplahireno i emotivno iznese unutrašnji svet ljudskog bića. Sve prepreke i poteškoće bivaju namah prekidane, a zatim vraćane, uz široko stremljenje ka onom o čemu samo duša može da misli. Njegov napeti izraz odlično je iznela opera Fidelio, čiju  je uvertiru filharmonija maestralno izvela.

Koncert za violinu Bartoka posvećen neuzvraćenoj ljubavi dobio je posebnu dimenziju bivajući izveden uz solistkinju Lamzmu koja je donevši vihor raspršenih zvukova violine učinila da se svako od nas oseti makar delom kao oživotvorena uspomena, stih, ili čitava poezija. Prenoseći nas iz veselog i živopisnog sveta u svet istančanih emocija, Bartok je stvorio sasvim melodičan i dinamičan splet motiva sa osećajem za folklorno.

Poseban romantičarski doživljaj doneli su zvuci uvertire Veberove Eurijante. Otvorili su vrata Kavaljeru sa ružom koji je Štrausa, ne bez razloga, proslavio još nakon prvog izvođenja. Kada slušate ovo delo, čini vam se da svaki deo orkestra čini jedan mali, glasni, unutrašnji svet koji iznoseći sebe postaje spoljašnji ukrštaj uigranih melodija. Zaigra vam sluh, zaplešu trepavice, i negde ste drugde.

Uz rascvetavanje ovakvih ruža, niko ne ostaje ravnodušan.

 

Na ovom Ašikovanju orkestrom je dirigovao Danijel Rajskin. Slušali smo Fidelija, uvertiru op. 726 Ludviga van Betovena, Koncert za violinu i orkestar br. 1, op. posth.  Bele Bartoka, uz solistkinju Simon Lamzmu, Eurijantu, uvertiru Karla Marije fon Vebera i Kavaljera sa ružom, svitu Riharda Štrausa.

Naredni koncert Beogradske filharmonije u okviru ciklusa Uzvišenije jeste u petak, 2. novembra 2018. Biće izvedena Bruknerova Simfonija br. 8, uz dirigenta Gabrijela Felca.

 

Do sledećeg slušanja,

Ivana Pantelić

Izvori fotografija: Marko Đoković