Sedam filmova pred iranskom publikom u okviru Nedelje srpskog filma

, PULS GRADA

Od 23. do 29. avgusta u Teheranu, Tabrizu i Širazu biće održana Nedelja srpskog filma. Tom prilikom će biti predstavljeno i prikazano sedam srpskih filmova novije produkcije.

Filmski centar Srbije, Ambasada Republike Srbije u Teheranu i iranska specijalizovana institucija za promociju inostranog filma „Art & Experience“, a uz pomoć Ministarstva kulture i inofrmisanja i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, tokom poslednjih desetak meseci vršili su pripreme kao bi organizovali ovaj prestižni program koji će biti održan u trenutku jačanja bilateralnih odnosa između Irana i Srbije.

Nedelja srpskog filma biće otvorena 23. avgusta u Kući umetnosti u Teheranu, projekcijom nagrađivanog filma Ničije dete u režiji Vuka Ršumovića. Projekciji će prisustvovati scenaristkinja Ana Tomović i scenarista/reditelj Ršumović. Na programu Nedelje srpskog filma su i Anplagd Mladena Kovačevića, Branio sam Mladu Bosnu Srđana Koljevića, Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića, Enklava Gorana Radovanovića,  Kozje uši Marka Kostića i Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića.

Art & Experience“ će u Teheranu (posle premijere filma Ničije dete, 23. avgusta), Setareh Baran sinepleksu u Tabrizu (27. avgusta) i Golestan sinema kompleksu u Širazu (29. avgusta) organizovati tri panel diskusije o odnosima između iranske i srpske kinematografije i mogućnostima saradnje, a na kojima će učestvovati gosti iz Srbije, iranski reditelji i filmski producenti.

Nedelja srpskog filma u Iranu najavljena je krajem aprila 2018. godine posebno organizovanom projekcijom filma Dnevnik mašinovođe, upriličenom povodom Međunarodnog sajma knjiga, a čiji je počasni gost-izlagač bila Srbija. Ovoj projekciji prisustvovao je Vladan Vladisavljević, ministar kulture u Vladi Republike Srbije.

Izvor: KomunikArt