Prva nagrada za “Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017”| Festival knjiga FESK – Pazi šta čitaš!

, AKTUELNO

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je nedavno objavljena knjiga “Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017” trojice autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije, dobitnik prve nagrade u kategoriji knjiga koje imaju trajnu vrednost ili ostvaruju snažan naučni doprinos, a koju dodeljuje Festival knjiga FESK.

Nakon zvaničnog uručenja nagrade, jedan od autora, Đorđe Bajić je izjavio:

– “Nagrada poput ove je veliki podsticaj i motivacija za dalji rad. Zadovoljstvo je utoliko veće što se u ponudi ovog književnog festivala našlo čak 700 izdanja, i to izdanja koja po oceni organizatora i žirija predstavljaju zlatni presek najznačajnijih knjiga iz deset oblasti (istorija, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, lingvistika, arhitektura i dizajn, vizuelne i scenske umetnosti, muzika i slobodno vreme). Dobiti nagradu u takvoj konkurenciji je velika čast”.

Prva nagrada za knjigu “Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017” uručena je danas na svečanom otvaranju festivala u prostoru Galerije ULUS u Beogradu. Predsednik žirija bio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Jerkov.

Knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ u izdanju Filmskog centra Srbije promovisana je u petak, 23. marta u 19 sati, u knjižari „Delfi” u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Reč je o jedinstvenoj knjizi u našoj kulturi, koja sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine. Ovo kapitalno izdanje napisali su Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, predani i istrajni srpski kritičari mlađe generacije, ljubitelji srpskog i jugoslovenskog filma. Na promociji su govorili autori Vodiča, Nenad Polimac, filmski kritičar zagrebačkog „Jutarnjeg lista” i Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog i serijskog programa RTS-a.

FESK je inovativni multimedijalni projekat kulture koji proučava godišnju izdavačku produkciju Srbije, sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije knjige pro futuro kao važan segment kulturne baštine Srbije za generacije koje dolaze.

Izvor: PR