Forum Vlasina 2018

, PULS GRADA

Svi znamo koliko su neplanirana putovanja, nezaboravna putovanja.

Jutro 14. jul, kao i obično krenula sam na posao. Razmišljajući o tome koliko mi se promena i događaja izdešavalo za kratko vreme, zamalo da izustim onu baksuznu rečenicu: „Bože, može li još nešto da me snađe?“ i snašlo me, naravno. Međutim, za razliku od dotadašnjih događaja, ovaj je bio pozitivan i u pravom trenutku. Dobila sam poziv da učestvujem na ovogodišnjem Internacionalnom Forumu mladih, organizovanom na Vlasinskom jezeru, četvrtu godinu zaredom. Moj prošlogodišnji izveštaj o kompletnim utiscima možete počitati ovde.

Projekat Omladinski Forum Vlasina zamišljen je u vidu edukativnog kampa u okviru kojeg učesnici pohađaju razna predavanja i radionice u cilju razvoja lokalne zajednice, poketanja preduzetničkog duha kod mladih, njihovog ličnog i profesionalnog razvoja. Koncept foruma za ovu godinu sastojao se iz tri modula od kojih su se učesnici opredeljivali za jedan. U pitanju su moduli za Omladinski aktivizam, Društvenu odgovornost i Preduzetništvo. Ovaj događaj je okupio preko 500 mladih ljudi iz mnogih zemalja sveta. Upravo zbog učesnika iz različitih zemalja, kako iz Evrope, tako i ostalih kontinenata, ova manifestacija dobija na svom značaju. Pre svega, nudi ogromne razmene iskustava, različite kulture, razbijanje predrasuda, stvaranje poslovnih kontakta i prijateljstva za ceo život. Ne pišem sve ovo da bih popunila izveštaj, nego pišem jer sam i sama sve ovo iskusila.

 

Donela sam odluku u sebi, idem.

14. jul, podne: počela sam sa pakovanjem i pre nego što sam dobila potvrdu od direktorke sa posla, da imam slobodnu nedelju. I naravno, dobila sam je. U nedelju ujutru, 15. jula, ja sam već bila na putu za Vlasinu. Moja najbolja odluka u danu. I ove godine sam krenula sama. Za one koji se i dalje ne usuđuju na tako nešto, preporučujem ovaj tekst.

Sa punim srcem pozdravljala sam ekipu od prošle godine, uzbuđeno ih ispitujući o novostima. Pored starih poznanika, upoznala sam brdo novih, koji su pre svega ne samo avanturisti, nego i kvalitetni ljudi. Večeri i noći sam provodila u dugim razgovorima, pokušavajući da pronađem ljude slične sebi. U mnogima od njih sam se pronašla, a verujem i oni u meni. Kompletan program ovogodišnjeg Foruma možete pronaći u nastavku: Agenda

Forum je okupio preko 45 predavača, organizovao isto toliko predavanja i radionica, uključujući uz sve navedeno i raznovrsne prezentacije. Ova manifestacija je pružila učesnicima širok spektar znanja, koji su mogli da prilagode svojim ličnim interesovanjima. S obzirom na brojnost svih edukacija koje sam prošla, jedan ovakav izveštaj ne bi bio dovoljan za sve preporuke  koje imam za vas, sve moje utiske i anegdote, iz tog razloga ću sada ukratko podeliti sa vama meni najznačajnija iskustva.

Neizostavni jutarnji trening koji je vodio Marko Mažar, osnivač programa „Boot Camp Srbija“, podigao je celokupni nivo energije kampa. Takođe su bili uključeni i treninzi za samoodbranu za zainteresovane. Za one koji su više ljubitelji joge bio je organizovan jutarnji čas za lepši početak dana.

Jedno od značajnijih predavanja za mene, bilo je predavanje o Javnom nastupu, koje je održala Milena Jovanović Deljanin. Upravo zbog njene veštine da zadrži pažnju publike, svi su je pažljivo i znatiželjno slušali od početka pa sve do kraja izlaganja. Od brda korisnih informacija koje sam „upijala“ jedna je bila ključna: „Na publiku treba da gledamo kao na svoje prijatelje, samim tim što su oni došli, pokazuju svoje interesovanje i veru u nas, tu nestaje trema i nastupa naša sigurnost kao predavača“. Potom, predavanje o pisanju motivacionog pisma i biografije koje je održala Kristina Milanović. Mislila sam da sve znam o ovoj temi, ali na ovom predavanju sam shvatila da zapravo ne znam ni polovinu. Zabeležila sam puno meni lično korisnih informacija i dobrih „caki“ koje ću sigurno upotrebiti prvom prilikom. Istaći ću još i predavanje Miljane Milanković o govoru našeg tela i književno veče sa Brankom Stevanovićem.

Pored svega navedenog želim da napomenem i nove akrivnosti u kojima sam se oprobala po prvi put. Svi učesnici foruma su imali priliku da se oprobaju u pucanju iz airsoft replike, naravno uz kontrolu ekipe AS018 iz Niša. Momci iz ove organizacije ne samo da su nam ponudili nove akrivnosti, nego su i bili uz nas tokom celog kampa i vodili računa o našoj bezbednosti pre svega.

Takođe su nam se na Forumu pridružili i momci iz Gorske službe Srbije. Pored njihovih doživljaja, sa nama su podelili brojne savete i omogućili nam da isprobamo raznovrsne vežbe koje su primenjivali u svojim akcijama na terenu, na primer penjanje uz drvo uz pomoć užeta.

Ovo je samo deo svega, možda se i vi pronađete u nekom ovakvom događaju pa se družimo zajedno i sledeće godine.

Vidimo se.

Nevena Savković