Forum Vlasina

, AKTUELNO

Ovogodišnji Omladinski Forum održan na Vlasini, treću godinu zaredom, bio je glavno mesto okupljanja i druženja mladih iz cele Srbije. Organizatori ovog događaja su još jednom uspeli da ostvare cilj samog projekta, a to je edukacija mladih. Sadržaj koji je činio Forum bio je praćen radionicama, predavanjima, fizičkim aktivnostima, čitanju u prirodi, sportskim takmičenjima, a uz sve to, omogućeno je dovoljno slobodnog vremena za odmor i prepuštanje okruženju. Učesnici i predavači koji su se predstavili su: Siniša Rudan, Željka Milošević – profesor Harfe, Novica Stanković – PIO Vlasina, Nikola Srdić – Unija Studentskih Organizacija Novi Sad, Valantino Popović – direktor samog Foruma, Marko Mažar – Bootcamp Srbija. Program je osmišljen kao boravak u kamperskim jedinicama, što je probudilo dodatno uzbuđenje kod onih koji prvi put kampuju u prirodi. Pored namere da učesnici sudeluju u razvoju lokalne zajednice, postigao se i razvoj celokupnog projekta, kroz individualne veštine svakog učesnika. Uzimajući u obzir potrebu aktivnosti na društvenim mrežama, obezbeđen je i pristup internetu širom kampa, što je još jedan pokazatelj nastojanja da se zadovolje sve potrebe prijavljenih.

 

Kao jedna od učesnica ovogodišnjeg Foruma, mogu vam podeliti svoje iskustvo. „Tajna slobode počiva u hrabrosti“, je jedna od poznatijih rečenica, koja je bila moj moto da odem i posetim ovaj Forum. Odluka da odem sama je apsolutno promenila način na koji sam doživela ovo putovanje, čineći ga posebnijim i naravno, izazovnijim. Neki su me doživeli kao stidljivu i povučenu, dok drugi kao pričljivu i druželjubivu. Moje okruženje su činili jako kvalitetni ljudi, različitih stavova, profesija, životnih priča… Razgovori koje sam vodila, su oni koji ostaju u sećanju. Naučila sam da postoje različiti nazivi za oblake na nebu iznad nas, po prvi put videla toliko zvezda i mesečev put toliko izražen, učestvovala u spremanju hrane, koja je bila ukusnija od bilo čega što sam probala. Kada bih poželela u obilazak, uvek je neko rado pristajao sa uzbuđenjem da vidi nešto novo. Jedna od tih stvari jeste mesto gde je sniman drugi deo čuvene „Zone Zamfirove“. Imali smo priliku da upoznamo čoveka koji je ispratio celo snimanje i preneo nam svoje dogodovštine. Bili smo pristoji gosti, pa nam je dozvolio i da se provozamo poznatim čamcem iz filma.

 

 

Prisustvovanje izlasku sunca, kupanje u jezeru, umivanje izvorskom vodom, motivacija koju sam stekla tokom predavanja, je ono što mi je upotpunilo boravak na Vlasini i dalo podsticaj da ponovo dođem. Kroz svoje lično iskustvo shvatite važnost i svrhu održavanja ovakvih događaja. Na kraju svega vam samo preostaje da se zahvalite ljudima koji su doprineli da se ovo realizuje i poslali vas kući ispunjene pozitivnom energijom.

Ovaj Forum je dokazao i potvrdio da je Srbija bogata prelepim predelima i ljudima voljnim da podstaknu mlade da te predele i vide, jer to je lepša strana naše Srbije.

 

Nevena Savković