Pet načina da vam vežbanje postane nesalomiva navika (drugi deo)

, KARIJERA

#1 Obaveži sebe na vežbanje

Šta ovo tačno znači? Nije lako istrajati u nečemu ukoliko ste sami u tome. Ovo naročito važi za početnike. Mnogo ljudi odustane od vežbanja, jer nemaju ništa što će ih „pogurati“ osim njihove volje. Obavezati sebe na vežbanje znači uključiti neku drugu osobu koja očekuje od vas da vežbate. Ovo će vam doneti dodatnu motivaciju. Zamislite koliko biste se samo osećali glupo da vam neko kaže: „Ah pa već si odustala/o?“

#2 Odredi krajnji cilj

Ukoliko krenete u teretanu ili sa treningom kod kuće, bez jasnog cilja i krenete sa neodređenim, npr. „ Želim da smršam“, na samom početku ste osuđeni na propast. Morate imati jasan cilj koji vas podstiče. To može biti: „Želim da smršam toliko i toliko, za taj i taj period (naravno ovde morate biti racionalni) ili želim da uđem u kondiciju i pripremim se za trku na 10km, koja je za pet meseci“. Izaberite bilo koji cilj, koji je samo vaš i konstantno držite fokus na tome. Obrazložite takođe cilj u detalje, kako izgleda kada ostvarite to, šta ćete time postići i obavezno kada to i postignete obeležite svoj uspeh i još jedan ostvaren cilj.

#3 Nastavi iako ti se ponekad čini da nisi dao sve od sebe

Najlakši način da „sagorite“ od vežbanja, jeste da imate prevelika očekivanja od sebe. Ovo je kao kada se pretvarate da ste Rocky iz filma. Da li zaista morate svakog dana da odradite perfektan trening? Naravno da ne, i ne očekujte to od sebe. Ono što je puno važnije od toga, je da imate kontinuitet, a ne da odete u teretanu, odradite trening (preko granica svojih mogućnosti), odete kući i sutra ne možete da se podignete iz kreveta, a ponovni trening vam ni ne pada na pamet.

#4 Samo se pokreni

Ovo je toliko jednostavno, a puno nas to ignoriše. Neću puno dužiti o tome jer nema smisla. Samo se pokreni. Bez obzira da to koliko vam izgovora pada na pamet, samo trgni sebe i pokreni se. O vežbanju se ne razmišlja previše, tako će vam biti puno lakše da ga uvedete u svoje navike i stil života.

#5 Napravi plan vežbanja

I konačno, za kraj, napravi plan svog vežbanja. Odredite koji deo tela koji dan radite i pridržavajte se toga. Ukoliko vam ovo pada teško, potražite savet nekog iskusnijeg.  Ovo možda nije potrebno onima koji godinama rade na svom telu, ali za početnike je bitno napomenuti. Kao i za sve drugo u životu trebate znati smer u kojem se krećete. Jasno definišite sebi, ne drugima, zašto vam je bitan trening, šta dobijate time, kako se osećate zbog toga i niko vam neće oduzeti volju da trening i obavite. Ni kiša, ni umor, ni žurka, ništa. Na osnovu vašeg plana znaćete da li se krećete u željenom smeru ili se udaljavate od svoje želje.

Nevena Savković

Izvori fotografija: pixabay.com