Doručak u krevetu!

, AKTUELNO

Da li ste osoba koja voli da joj neko donese doručak u krevet ili da ga sama pripremi?

Koju god varijantu izabrali, potrebna je osoba koja će sve to spremiti. Da li je to vaša bolja polovina, roditelj, brat/sestra ili vi, sigurno su joj/vam potrebne razne ideje za doručak.

U daljnjem tekstu ću vam prikazati mojih top 5 varijanti za idealan doručak.

 

  1. Kajgana sa avokadom i povrćem

Jedan od zanimljivih doručaka koji se mogu naći na vašem stolu je ovaj. Prvo je potrebno pronaći avokado, on može biti tvrd ili mekan, što je mekši moći ćete da ga mažete na hleb, što je tvrđi možete ga seći na komade, izbor je samo vaš! Pripremite 4 jajeta (od toga 4 belanceta, 2 žumanceta), viljuškom (ili mutilicom) ih umiksajte, dodajte kašičicu chia semenki. Sa druge strane operite manju tikvicu, isecite i stavite je na tiganj da se prži (na kokosovom ulju) 5 do 7 minuta. Nakon toga, dodajte smesu sa jajima i chia semenkama. Ispržite kajganu i pripremite iseckan avokado, dva manja parčeta integralnog hleba i šaku rukole. Sve to lepo aranžirajte na tanjir i spremno je za jelo.

 

  1. Čoko griz sa bobičastim voćem

Danas se u prodavnicama može naći pirinčani čoko griz. Njega možete iskoristiti na jednostavan način, dobićete zdrav i ukusan obrok. Za ovaj griz vam je potrebno mleko, preporučujem pirinčano, sojino ili bademovo. Griz kuvate prema receptu koji piše na kutiji (priprema je jako jednostavna, sipate mleko u lonac, sačekate minut da se zagreje, dodajete griz i mešate dok ne ne stvori smesa). Kada je griz spreman, spremite šaku bobičastog voća (u ovo doba godine ga možete naći zaleđenog), ubacite ga u griz i promešate. Ako želite da vam obrok bude što raznovrsniji, isecite jedan kivi i pola banane i ubacite u ovaj doručak.

 

      3. Tuna pljeskavice

Ljubitelji tune će obožavati ovaj doručak. Često kažem da ima ukus bureka od mesa, probajte pa se i uverite. Za ovaj doručak je potrebna jedna konzervirana tuna u komadima, paprika, ovsene pahuljice, beli luk, dva cela jajeta. Sve pomenute namirnice spojite u jednu vanglicu, dobro promešajte rukama kako bi se jaja stopila sa ostatkom smese i napravite od nje pljeskavice. Sa druge strane spremite pećnicu, podmažite podlogu na kojoj će se peći uljem od košpica grožđa, stavite tunu na podlogu i pecite 20ak minuta na 180-200 stepeni. Sve ovo možete ukrasiti bebi spanaćem uz šolju jogurta.

 

       4. Žito sa chia šlagom

Chia semenke su jako zdrave i možete ih iskoristiti u raznim vrstama vaših obroka. Pune su belančevina i zasitiće vas neko vreme. Priprema doručka je jako jednostavna. Kupite žito u zdravoj hrani ili prodavnici i skuvajte ga (40 – 45 minuta). Dok se žito kuva, uzmite manje pakovanje grčkog jogurta (kod nas se može naći Grekos, Dukatos), dodajte u njega kašičicu chia semenki i sačekajte. Kada žito skuvate, promešajte ga sa chia šlagom, dodajte kašiku meda. Po želji možete ubaciti malo suvog grožđa i bananu i uživajte u vašem doručku.

 

        5. Mleveno – medeno!

Mleveno juneće meso je odlična varijanta za doručak. Kod većine osoba se teško vari kada ga jedu za ručak ili večeru, pa je najbolja opcija da ga pojedete za doručak – i to kako? Ispržite 150 grama mlevenog junećeg mesa na svinjskoj masti. Dva minuta pred kraj prženja dodajte 2 – 3 belanceta i mešajte. Kada je gotovo, stavite ga na tanjir i preko dodajte parmezana (ne više od supene kašike), isecite jedan paradajz i uživajte u doručku.

 

Autor: Marija Trifunović

Izvor fotografije: privatna arhiva