Premijera Šostakovičeve simfonije u Srbiji

, AKTUELNO

Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal prvi put u svojoj istoriji izvode ogromnu Šostakovičevu IV simfoniju, što je ujedno i premijera ovog dela na domaćoj sceni, u petak 19. januara (Kolarac, 20h). Koncert otvara prvi violončelista Beogradske filharmonije, Aleksandar Latković, koji nastupa kao solista pred svojim orkestrom u izvođenju Bokerinijeve kompozicije.

 Od svih Šostakovičevih simfonija, Četvrta zahteva najveći izvođački sastav, što će biti veoma izazovno jer na bini Kolarca treba da stane 109 muzičara. Ovu borbenu simfoniju kompozitor je povukao uoči premijere 1936. godine, pod pritiskom tadašnjih sovjetskih vlasti, pa jeprvi put izvedena tek 25 godina kasnije u Moskvi. Prema raspoloživim podacima, u Srbiji nikada nije bila odsvirana, a ni Kristijan Mandeal u svojoj bogatoj karijeri nije imao priliku da je diriguje.

 

Simfoniji prethodi Koncert Bokerinija, kompozitora i virtuoza na violončelu koji je pomerao granice, a u svoje vreme bio nepravedno zapostavljen. Ovim povodom, Aleksandar Latković će napustiti mesto vođe grupe violončelista i stati ispred svojih kolega kao solista:

Velika sreća za mene je da se u klasičnoj muzici ostvarujem u više uloga – deo sam velike zajednice, najtraženijeg orkestra u regionu, paralelno nastupam kao čelista Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, povremeno predajem. Ovaj koncert, kada ću ponovo imati priliku da budem solista sa matičnim orkestrom, nestrplјivo očekujem”, rekao je Latković.

Svi zainteresovani za virtuznost violončeliste Beogradske filharmonije kao i za domaću premijeru zvučne simfonije Šostakoviča mogu kupiti ulaznice za stajanje, sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na biletarnici Kolarca.

 

Izvor fotografija: Marko Đoković