Filhademija u svom najlepšem sjaju!

, AKTUELNO

U prepunoj Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, prvog decembra 2017. godine, Beogradska filharmonija, ovaj put odevena u ruho mladosti, zajedno sa polaznicima Filhademije, izvela je Završni koncert u Kolarčevoj zadužbini. Kroz spoj mladalačkog poleta i iskustva članova Beogradske filharmonije izvedeni su Betovenova ”Prva simfonija” i Bartokov ”Koncert za orkestar”, uz upravu dirigenta Danijela Rajskina. Puna sala mladih, ne samo muzičara, nego i publike pokazuje da klasična muzika ima svoje mesto i publiku među građanima.

„Redovno dolazim na koncerte Beogradske filhamonije i izuzetno sam uzbuđen posle izvedbe Betovenove Prve simfonije. Jedva čekam da čujem i Bartokov Koncert za orkestar”, reči su posetioca tokom koncertne pauze.

Da je umetnost visoko cenjena u ovom gradu, i da Beograd može sa ponosom da istakne Beogradsku filharmoniju kao vrhunsku ustanovu kulture, koja privlači veliki broj mladih, govori i činjenica da je Velika sala Kolarčeve zadužbine bila prepuna mladih posetilaca, a da su Novogodišnji koncerti rasprodati u rekordno kratkom roku.

„Prvi put sam na koncertu klasične muzike i sigurno ću doći na još neki koncert. Atmosfera je očaravajuća. Moram doći na još neki koncert”, izjavila je učesnica po završetku koncerta.

Spoj mladosti i iskustva muzičara Filharmonije ispostavio se kao pravi pogodak koji privlači sve građane. Beogradska filharmonija može sa pravom reći da je pronašla put do srca Beograđana, a Beograđani će morati da se naviknu na činjenicu da unapred rezervišu karte za koncerte.

 

Mirjana Vasić

Izvor naslovne fotografije: Marko Đoković (Beogradska filharmonija)