Završni koncert Druge Filhademije

, AKTUELNO

Beogradska filharmonija ulaže u nove generacije muzičara i dirigenata.

Završni koncert Druge orkestarske akademije Beogradske filharmonije – Filhademija, zakazan je za petak, 1. decembar pod upravom Danijela Rajskina (Kolarac, 20h). Koncert na kome će polaznici Filhademije svirati rame uz rame sa iskusnim filharmoničarima biće besplatan za publiku koja želi da čuje i podrži novu generaciju orkestarskih muzičara.

Na audicijama održanim u junu, odabrano je 48 najbolјih studenata i svršenih studenata muzičkih akademija Srbije i regiona, kojima “Filhademija” pruža šansu za profesionalno usavršavanje i sticanje prakse orkestarskog muziciranja. Pored naših muzičara, na program su se prijavile mlade kolege koje se školuju u inostranstvu kao i prošlogodišnji polaznici, prezadovoljni iskustvom koje su stekli na Prvoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije.

Trombonisti iz Slovenije Matjaž Kafol i Matic Kovač već imaju iskustva svirajući u slovenačkim orkestrima, ali nisu želeli da propuste priliku da se usavršavaju uz muzičare Beogradske filharmonije:

„Veoma nam je značajno iskustvo koje stičemo uz vrhunske muzičare beogradskog orkestra. Posebno nam je dragoceno i što učimo od dirigenta kao što je Danijel Rajskin, koji je predvodio najbolje svetske orkestre. Iako imamo puno posla, radimo u divnoj atmosferi i obožavamo što smo u Beogradu“, rekli su mladi slovenački muzičari.

Polaznici Filhademije će zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije izvesti Prvu Betovenovu simfoniju i Bartokov Koncert za orkestar.

Pored novih generacija muzičara, Beogradska filharmonija pruža jedinstvenu priliku mladim dirigentima. Za njih će u decembru biti organizovane audicije za međunarodni masterklas “Dirigentski forum”, koji će predovoditi šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc, u junu 2018.

 

Izvor fotografije: Marko Đoković