Studentski život u domu nasuprot životu u iznajmljenom stanu

, AKTUELNO

Studentski život nosi sa sobom brojne promene. Odabir načina i mesta stanovanja tokom studija, težak je skoro kao i odabir fakulteta koji upisati. Studenti koji dolaze u veće gradove mogu da period studiranja provedu u studentskim domovima ili iznajmljenom smeštaju.

Da li će se student opredeliti za prvi ili drugi vid stanovanja, pod uticajem je većeg broja faktora.

 

Cimeri.

Cimere najčešće ne birate, ako se odlučite za studentske domove. Ako birate iznajmljeni smeštaj prednost je što možete da iznajmite stan ili garsonjeru sa vašim prijateljima.

Nije isključeno i da sa stanom dobijete cimera, cimere koje ćete tek morati da upoznate. Period prilagodjavanja svakako ćete morati proći koji god vid stanovanja izaberete, tako da poeni idu i jednoj i drugoj opciji

 

Privatnost. 

Studentski domovi podrazumevaju cimere, nekada i veći broj cimera. Uz to najčešće delite prostor za higijenu sa ostalim studentima na spratu. Redovi ispred toaleta, zauzete tuš kabine, ali i nedostatak tople vode su uobičajena situacija u studentskom domu.

Različite navike, potrebe i interpersonalne razlike mogu  stvoriti nesporazume i diskutabilne odnose sa drugim studentima u domu.

Ako se odlučite za iznajmljeni smeštaj, uvek možete da pokušate da živite sami. Vaša soba, vaše kupatilo, ceo stan je za vas i vaše dnevne rutine.  Poeni za iznajmljeni smeštaj.

 

Društveni život.

U ovoj stavci plus ide studentskom domu. Puni hodnici, čitaonice i  menze, a uz to neki domovi poseduju diskoteke, teretane, prodavnice i organuzuju studentska druženja. Naravno, ako imate tu sreću da dobijete dom koji nema pravila koja su stroga  poput onih u vojničkim kasarnama.

Studentske žurke, druženja, okupljanja u iznajmljenom stanu zavise i od dozvole stanodavca koji nisu uvek pozitivni, uslovljeno iskustvima sa prethodnim studentima koji su tu bili pre vas.

 

Ishrana.

O hrani u studentskim menzama diskutuje se i nakon studiranja. Ili je volite ili ne. I među domovima, takođe, postoji razlika u ukusima i kvalitetu hrane, ali je ona na visokom nivou. U studentskim domovima nema potrebe da se mučite oko spremanja hrane, drugi to rade za vas. Nema prljavih i nagomilanih sudova.

U iznajmljenom stanu problem sa sudovima i spremanjem hrane zavisi od vas, od vaših stečenih ili nestečenih navika. Nije redak slučaj da menze posećuju i studenti koji ne žive u studentskim domovima, da bi iskoristili sve te pogodnosti.

 

Bezbednost.

Ako se odlučite za iznajmljeni stan, nikada ne znate kakvi će vam stanodavci biti i da li ćete imati korektan odnos sa njima, kao ni da li je kraj u kome ćete stanovati bezbedan za vaše dnevne navike.

Ovakav problem studenti u studentskom domu skoro da nemaju, a uz to svaki dom ima i obezbezdjenje, neki i zdravstveno odeljenje i ostale vidove pomoći koji vam mogu zatrebati.

 

Plaćanje.

Plus po ovom pitanju ide studentskom domu. Troškovi komunalnih usluga su minimalni. Plaćete mesečnu stanarinu, zavisno da li ste budžetski ili samofinansirajući student. Uplaćujete ishranu i ostatak džeparca koristite za svoje potrebe.

Iznajmljeni smeštaj je skuplji. Nekada vas komunalne usluge koštaju više nego iznajmljeni pristor i zakupnina.

 

Komunalne usluge: internet , telefon i topla voda se podrazumevaju u studentskim domovima. Kod iznajmljenog smeštaja lutrija je iznajmiti u potpunosti funckionalan stan. Kablovsku televiziju osim priključka najčešće nećete naći u studentskom domu tako da poeni idu i iznajmljenom smeštaju po ovom pitanju.

 

Kućni ljubimci u studentskim domovima nisu dozvoljeni. Takođe, izazovno je i pronaći stanodavca koji će vam dozvoliti da sa sobom dovedete psa, mačku ili drugog većeg kućnog ljubimca.

Zaključak : I jedan i drugi vid stanovanja imaju svoje prednosti i manje poželjih karakteristika. Samo od vas zavisi koji od njih ćete izabrati, zbog toga pažljivo birajte ono što odgovara vama lično.

 

Marković Milica

Fotografije preuzete sa pixabay.