Jesenje jurke sa prirodom

, AKTUELNO

Nastupanje jeseni najčešće sa sobom nosi melanholično raspoloženje, dok u kišnim danima sedimo ispred različitih toplotnih izvora, čekamo grejnu sezonu i pokušavamo da se obučemo što slojevitije. Svi ti čajevi, kafe i ostali topli napici, letargično sedenje u foteljama, gledanje kroz prozor čine da se osećamo nedovoljno motivisani da se pokrenemo i do kupatila, a kamoli da prošetamo po jesenjem danu.

No, ako vam je dosadila jesenja čamotinja, ili se jednostavno osećate učaureno i statično, telo vam govori da treba što pre da se prilagodite klimatskim promenama. A najbolji način koji objedinjava i zabavu i fizičku aktivnost jeste – odlazak u prirodu! Evo nekoliko predloga za laganu šetnju kroz jesenji Beograd, koja ne podrazumeva odlaske u prigradska naselja, ni cimanje oko prevoza, novca ili nošenja previše stvari.

 

1. Košutnjak Hill – sve što vam treba na jednom mestu
Bilo da ste entuzijasta koji voli trčanje po hladnom vremenu, ili hedonista koji uživa u hrani i opuštanju uz bazene, Košutnjak je idealno mesto za pravu jesenju šetnju sa prijateljima. Na samo nekoliko kilometara od centra, na opštinama Rakovica i Čukarica, nalazi se ovaj fantastični šumski predeo. Oko pola sata je potrebno da se stazom obiđe šuma i da se stigne do sportskih terena, a preporučujemo da posetite i Hajdučku česmu i izlet završite u nekom od restorana. Ili, napravite piknik, vi birate!

2. Topčiderski park – budite poznati i slavni
Lociran između ulica Vojvode Mišića i Vojvode Putnika, Topčiderski park je jedan od najstarijih i najlepših parkova u Beogradu. Jesen u društvu tri jezerceta najčešće koriste mnogi producenti i režiseri za svoja snimanja, pa se nemojte iznenaditi ako se u nekom trenutku prepoznate na TV-u, u kakvoj reklami ili seriji. Ipak, ovaj park je često skrajnut na listi omiljenih lokacija Beograđana, tako da predstavlja idealno mesto za uživanje u jeseni. Obiđite crkvu Svetog Petra, spomenik Arčibaldu Rajsu i podsetite se istorijskih vremena Karađorđa i Miloša. Ponesite dobru knjigu, termos čaja i ćebence i uživajte pod krošnjama platana!

Topčiderski park, piknik

3. Park Prijateljstva – bal na vodi
Čar Parka Prijateljstva ne čine samo ogromna površina koju obuhvata (prostire se od hotela Jugoslavija do Brankovog mosta), pa čak ni mir i tišina, po čemu je omiljeni park Beograđana, već činjenica da izlazi na dve reke, tako različite, a tako bliske, u jesen, u svojim tokovima do Ušća. Za ljubitelje znamenitosti, tu su prelepa Aleja mira, kao i spomen obeležje izgradnji Novog Beograda, dok su za one malo aktivnije dostupni biciklistička i staza za trčanje, kao i skejt park Ušće. Park Prijateljstva je poznat i po drveću prijateljstva koje su u njemu zasadile poznate ličnosti poput kraljice Elizabete, Fidela Kastra, Indire Gandi, Ričarda Niksona i mnogih drugih. Siđite do reka, uživajte u pogledu uz kakvu finu jesenju muziku, ili se jednostavno opustite uz ekipicu koja svakodnevno izvodi skejt vratolomije.

4. Zemunski Park – drugačije kulturno nasleđe
Ovaj park predstavlja svojevrsni spoj kultura – središnji deo parka predstavljaju pravoslavna crkva Svetog Gavrila i katolička crkva Svetog Roka i obe zaslužuju da im posvetite malo jesenje melanholije i uživate u različitostima. Pored ovih crkava, park obuhvata i Zemunsku gimnaziju i sportski centar Pinki, kao i, neobično za jedan park, dva katolička samostana – franjevački samostan Svetog Ivana Krstitelja i samostan sestara milosrdnica. Dakle, atmosfera iz knjiga Artura Konana Dojla je zagarantovana – kišno vreme, blaga jeza samostana, mantil i pronicljivi pogled ka tajnovitosti ovih građevina učiniće poseban efekat na vaše raspoloženje! Budite Šerlok Holms i na trenutak postanite britanski detektiv u Beogradu.

5. Botanička bašta Jevremovac – budite deo srca Beograda
Ako se ikakav prirodni ambijent može nazvati draguljem Beograda koji se nalazi u samom centru, na opštini Stari grad, ova botanička bašta je upravo to. Pored svoje ogromne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti, ovaj spomenik prirode predstavlja i jedinstveni omnibus flore našeg podneblja. Poduži spisak zanimljivih lokacija u njoj – staklena bašta, herbarijum, biblioteka, itd. samo utvrđuju veliki značaj i uokviruju impozantnu lepotu ovog mesta. Ne propustite da posetite japanski vrt i osetite duh zen mira dalekog Istoka, ili jednostavno uživajte u raznovrsnosti biljaka u jesen. Ponesite foto aparat ili zabeležite mobilnim telefonom omiljene predivne ambijente u jesen i ko zna – možda postanete strastveni fotograf prirode, ili pak nađete kakav nov hobi kao što su skupljanje leptira ili obnovite stari školski herbarijum.

Savet plus: Istražujte!
Jesen ne mora biti ni dosadna ni letargična, dovoljno je da probudite istraživački duh u sebi i pođete u susret jesenjem Beogradu. Pronađite lokaciju i aktivnosti za sebe, odvojte vreme da se opustite i budete jedno sa prirodom. Još mnogo parkova čeka na vas, zato, uhvatite svež vazduh, naoružajte se toplom garderobom i pravac u šetnju!

Aleksandra Batinić

Izvori fotografija: google images