Koncertna čarolija i dalje traje, traje, traje…

, AKTUELNO

Kada postoji kvalitet, njegov značaj i uticaj su prepoznatljivi na svakom koraku. Kvalitetna muzika će uvek imati svoju budućnost, a u prilog tome govori i postojanje Beogradske filharmonije koja je pre nekoliko dana napunila 94. rođendan. Impresivno, zar ne?

Fantastičan koncert u okviru sezone 2016/2017 (Ciklus Za početnike) održao se prošlog petka u svečanoj sali Kolarčeve zadužbine. Znate, posle svakog muzičkog doživljaja, uvek ostanete puni određenih utisaka, bilo oni pozitivni ili negativni. Za mene, ovaj koncert je bio apsolutni spektakl. Posle dvosatnog uživanja, samoj sebi sam rekla: ,,Au, Bojana, alal ti vera, bilo ti je lepo za sve pare!″ I jeste.

Kao ljubitelj klasične muzike, uvek se oduševim činjenicom na koji način njene note pružaju nesvakidašnji gušt. Splavovi, jeftina i plitka muzika, lupanje čaša i flaša dođu i prođu, ali nešto lepo što je neko značajan pre nekoliko vekova stvarao, uvek ostaje u amanet današnjim generacijama koje to umeju da cene.

Dirigent Uroš Lajovic i solista Ištvan Vardai, zajedno uz podršku našeg neverovatnog orkestra, bili su glavni protagonisti ove koncertne adaptacije. Ludvig van Betoven, Jozef Hajdn i Petar Čajkovski bi bili ponosni na izvođenje njihovih poznatih ostvarenja. Opus Uroša Lajovica, jednog od omiljenih dirigenata današnjice, ne može stati u ovaj prikaz. Dovoljno je reći da je u ovaj koncert uneo dušu i energiju koja pruža divljenje publici koja ga posmatra i sluša. Njegovu naklonost i poštovanje preneo je na izuzetnog Ištvana Vardai-a, mađarskog violončelistu, mladog genija koji svojom pojavom i beskrajnim talentom pleni na sceni. Ostala sam očarana njegovim postignućima, jer ovakvi umetnici čine svet lepšim mestom.

Dvosatna čarolija nije bila prekinuta gromskim aplauzom upućenim muzičkim virtuozima, jer ona i dalje traje. Posebno što ćemo za nekoliko dana (25. juna) biti u prilici da nedeljni piknik provedemo uz naše Filharmoničare i to na otvorenom. Uz divnog dirigenta Gabrijela Felca i specijalnog gosta, Zubina Mehtu, od 20h u bloku 13 na Novom Beogradu ćemo tek uhvatiti deo čarolije koju neprekidno stvaraju.

Jedan bistar hedonista je davno izjavio da je muzika život, jer ovakvi doživljaji nemaju cenu. I to je apsolutno neoboriva činjenica.

Bojana Andrić

Fotografije: Marko Đoković

Za više muzičke inspiracije, posetite sajt Beogradske filharmonije.