Intervju sa prof. Čedomirom Čupićem: Mladi moraju da se bore

, AKTUELNO

Studentima političkih nauka poznat kao pravičan, duhovit i pristupačan profesor, poznat kao ”živa legenda”. Velika posećenost na predavanjima kažu da je posledica profesorovog neubičajnog pristupa gradivu. Pored suvoparne teorije, profesor će se prisećati priča iz mladosti, na romantičarsko-pesnički način predstaviti muško ženske-odnose, a gromoglasni smeh i aplauzi među studentima su neizostavni. Javnosti je Čedomir Čupić poznat kao borac protiv korupcije i kao profesor, doktor, sociolog i antropolog, profesor na Fakultetu političkih nauka i Ekonomskom fakultetu u Beogradu i vanredni profesor na fakultetima u Podgorici i Banjaluci. Možete ga videti u javnom prevozu, tramvaja sedmice kako dolazi na posao. U svom kabinetu, u jednostavnom sivom sakou, profesor sa osmehom govori o svom detinjstvu, porodici, studentskim danima i vrednostima koje danas iščezavaju.

Škola je bila mesto veselosti i radosti

,,Rođen sam u Sivcu, u Vojvodini. U osnovnoj školi nastavnici su imali veliki autoritet. A njihove profesije su bile pristojno plaćene. Učiteljice su mogle da priušte bolje oblačenje i predstavljale su uzor ženama. Škola je bila mesto veselosti i radosti. To je danas nestalo, što je tragično za naše generacije.” Na licu se mogla videti melanholija dok se profesor prisećao škole. Nameštajući naočare, tužnog pogleda, prisećao se detinjstva. ‘’Odrastao sam u kući činovnika, u skromnoj i strogoj porodici. Možda sam imao više pogodnosti od ostale dece, ali razlika između nas nije bilo. Moji roditelji su imali uticaja na moje zdravo detinjstvo, nikada nisu bili nasilni”. Uz široki osmeh profesor je rekao da su se problemi u porodici rešavali isključivo rečima, a da je otac naglašavao da se deca ne smeju udarati po glavi, jer je glava za čoveka svetinja.

Usađene vrednosti u gimnaziji

,,Došao sam iz manjeg mesta u Somborsku gimnaziju. Nastavnici iz tog perioda su mi i dalje u mislima. Sećam se profesorke latinskog, pogrbljena, stroga, skromna i jako pametna žena. Čak je i danas sanjam. Pita me nastavke treće deklinacije. Izbezumljen se budim i govorim sebi, kakav sam ja doktor nauka, profesor na univerzitetu, a nisam položio latinski. Nama su ti ljudi u podsvesti. Smisao vrednosti su ostali duboko u nama.” Sa sjajem u očima govorio je da su profesori držali do svoje profesije i da je njihova strogost i pravičnost uticala na njih. Nisu pravili razlike među njima, nisu im znali ni imena, bez obzira što je bilo među njima dece, čiji su roditelji bili partijski funkcioneri koji su imali moć da raspuste gimnaziju.

Borba protiv korupcije

Čedomir Čupić je bio član Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije od 2001. do 2003. godine, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije od 2009. godine, a član tog tela do 2013. godine. Pre dolaska na Fakultet političkih nauka, radio je od 1972. do 1981. godine kao novinar i urednik u redakciji Obrazovnog programa Prvog programa Radio Beograda. Kao novinar pisao je za štampane medije u SFRJ. Bio je šef Departmana za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka. ,,Pružao sam otpor kada su hteli da naruše moju profesiju novinara, imao sam cehove, ali sam sticao ugled. Svaki oblik poslušništva, dodvoravanja može doneti trenutnu korist ali ne dugoročno. Tada postajete zarobljenik’’, bez prekida je obrazlagao Čedomir Čupić. ,,Preporučujem mladima da se bore i da ne ćute ako imaju argumente.” I zaista, profesor nikada nije ćutao i uvek je bio na strani pravde. ,,U ono vreme su mi nudili stan ako napišem tekst protiv profesora Filološkog fakulteta. Iako bih dobio stan, bio sam odlučan da istrajem u istini i argumentovano sam obrazložio zašto ne želim to da uradim i da je to narušavanje mog poziva”, prisećao se dana kada je bio urednik i novinar.

Pravda za profesora!

,,Čuo sam opise studenata da su me posmatrali kao pravičnog, strogog, duhovitogh profesora, ali da nikada nisam gubio meru, već da sam u duhovitosti znao da budem asocijativan. Rekli su mi da je otvorena facebook strana na kojoj mi studenti daju podršku na čemu im zahvaljujem”, ozbiljnim tonom je govorio. Podsećamo na medijsku hajku 2013. godine, gde je navodno bio optužen za seksualno uznemiravanje studenkinja. Veliki broj prošlih i sadašnjih studenata se oglasilo i stalo u profesorovu odbaranu, navodeći da se njegovo poštenje i pravednost ne sme dovoditi u pitanje.

Pogledao je na sat i rekao je da kasni na predavanje, ali da zbog očekivanja studenata mora da ide kako ne bi bili razočarani njegovim odsustvom. Napustio je svetao kabinet, prepun knjiga.

Jovana Pešić

Izvor fotografije : www.mc.rs