Intervju sa Aleksandrom Miloševićem | Strast, energija i želja za preduzetništvom

, AKTUELNO

Fondestra 10000 je osnovana 18.11.2015. godine kao kompanija sa idejom da svojim radom postane servis za kancelarijski materijal i potrebe ljudi u kancelariji. Fokus poslovanja je tokom razvoja firme proširen i trenutno usmeren ka nabavci kancelarijskog materijala, kao i štampača, tonera i sredstava za higijenu za sva mala srednja i velika preduzeća u Beogradu. Preko sajta (www.fondestra.com), kataloga ili izlaženjem u susret posebnim potrebama poslovnim partnerima Fondestra 10000 se trudi da ponudi uslugu završavanja kompletne nabavke na jednom mestu.

Aleksandar Milošević (22) nakon nekoliko sezonskih poslova i rada u osiguranju postaje preduzetnik tačno godinu dana ranije od ovog momenta. Nakon osnivanja firme napušta fakultet i posvećuje se akademijama neformalnog obrazovanja učeći poslovne veštine. Amaterski se bavi fudbalom i trči maratone. Hteli smo malo da porazgovaramo o njegovoj kompaniji i utvrdimo šta tangira mlade preduzetnik

YN: Imao si samo 21 godinu kada si odlučio da osnuješ svoju firmu. Kako si znao da si spreman za takav korak?

– Nisam znao da li sam spreman niti sam razmišljao o tome. Tada nisam imao ni početni kapital niti auto kojim bih prevozio kancelarijski materijal. Da sam razmišljao u tom pravcu verovatno bih se uplašio. Jednostavno, otišao sam u APR, otvorio firmu i  danas kada slavim godišnjicu znam da jesam bio spreman.

YN: „Prvi mačići se u vodu bacaju. “ Da li je ova izreka važila za pregršt ideja koje su ti navirale pre one koju si odlučio da realizuješ ?

– Lično ne verujem u to da se “prvi mačići bacaju u vodu”- zašto ne bi ideja uspela iz prve? Svako ima svoje prednosti kojim može da dovede tu ideju do realizacije – mene je dovela strast, energija i želja da gradim stvari.

YN:  “Fondestra 10000” je danas proslavila godinu dana postojanja. Da li je broj partnera sa kojim sarađuješ u skladu sa tvojim očekivanjima ?

– S obzirom da je tek prva godišnjica i da imamo veliki broj klijentata koji je nakon prve kupovine nastavio saradnju, ne mogu da sakrijem zadovoljstvo. Međutim, uvek ću verovati da možemo bolje i više, zato i jesam preduzetnik.

YN: Kako rešavaš logističke probleme ?

– Prvih 8 meseci sam manje količine robe nosio autobusom i to su mi najlepši trenuci za ovih godinu dana, dok su mi za velike porudžbine pomagali prijatelji ili sam ih slao kurirskim službama. Ponosan sam što se ti problemi nisu odražavali na naše poslovne partnere, a neke velike firme nisu ni znale za taj naš mali problem. Kancelarijski materijal danas isporučujemo u roku od 24h ili u zavisnosti od dogovara sa firmama sa kojim radimo.

YN: Poznato je da su prve tri godine poslovanja ključne i u tom periodu se ne očekuje značajan profit. Da li to važi i za tvoju firmu ?

-To je, pretpostavljam, neka prosečna statistika. Ne verujem u statistike i prosek, a ni profit mi trenutno nije bitan, već razvoj i što veći kvalitet robe i usluge.

YN: Za kraj – da li između teorije i prakse o preduzetništvu možeš staviti znak jednakosti?

Ako to znači da uz preduzimanje akcije učimo i unapređujemo svoje znanje ili posao onda da. Međutim, verujem da u slučaju preduzetništva teorija bez prakse nema nimalo smisla.

“Niko nije naučio da pliva čitajući knjigu” 🙂

 

Marija Tomić