Intervju sa Markom Kovačevićem, generalnim direktorom kompanije Trizma

, AKTUELNO

Pred samu konferenciju Future is now, koja će se održati 26. novembra na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, odlučili smo da porazgovaramo sa Markom Kovačevićem, generalnim direktorom kompanije Trizma Smart Sourcing. Marko će biti učesnik panel diskusije – Od ideje do Start Up-a i uspešnog biznisa.

1. Sve više mladih otpočinje svoje start up-ove u Srbiji. Da li mislite da ovde vlada odgovarajuća poslovna klima neophodna za uspeh?

Verujem u preduzetništvo i verujem u ideje koje menjaju svet. Vrlo je važno da mladi budu odlučni u tome da sami započnu svoj put, jer je razvoj biznisa umnogome zavisan baš od novih ideja i start up kompanija. Potrebno je podržati preduzetnike i to naiviše kreiranjem pogodnog preduzetničkog eko-sistema koji podrazumeva pristup znanjima za organizaciju i planiranje biznisa, podrške u pravim savetima kao i podrške kako obezbediti sredstva za razvoj i pristup tržištima.

trizma-2

2. Koliko u proseku vremena treba da prođe od ideje na papiru do uspešne kompanije sa visokim godišnjim profitom?

Teško je reći u današnje vreme, jer sve zavisi od industrije u kojoj ste. Može se reći da biznis koji u roku od 2-3 godine isplati ulaganja, strukturno se razvije iz ideje u operativni sistem sa proizvodom, otvori tržišta i krene da prihoduje, je zdrav i ima budućnost. Iskreno, mislim da profit u preduzetničkom biznisu predstavlja nus-efekat doprinosa koji ideja daje. Ukoliko je profit isključivi primarni cilj, teško je uspeti. Razlog tome je što je uspeh uvek iza poslednjeg ćoška gde bi odustali.

3. Koje kvalifikacije jedan student treba da poseduje da bi postao deo Trizme?

Da bude spremna ili spreman da živi sa nama naših 10 ključnih vrednosti i da zajedno živimo našu misiju: Dare To Discover. Trizma treba da bude platforma za profesionalni razvoj i postignuća svakog člana našeg tima.

Više o ostalim učesnicima možete pronaći na linku konferencije http://future.ekofmedia.com/

Marija Tomić

Fotografije: PR