Studenti, naoružajte se zdravom hranom!

, AKTUELNO

Student ste, hranite se nezdravo, a oko Vašeg fakulteta ne postoji menza koja nudi zdravu hranu ili restoran zdrave hrane? Onda je ovaj tekst ono što Vam je potrebno.

U sledećem tekstu ću Vam prikazati kako možete lakše rasporediti svoj dan i šta jesti između predavanja kroz recepte.

Svi smo navikli na pekaru, kupujući pice, bureke, sendviče, ne razmišljajući koliko štetimo našem organizmu unoseći toliku količinu nezdravosti.

Kada ustanete jako rano, sigurno Vam nije do pravljenja obroka, zato evo jednog brzog doručka.

Brz i hranljiv doručak (recept broj 1)

Recept #1; Šaku do dve ovsenih pahuljica potopiti u vrelu vodu i sačekati 10-ak minuta. Za to vreme, možete se spremati za fakultet. Nakon toga, u blender, sokovnik ili šta god imate ubacite šaku bobičastog voća, kašičiču chia semenki, lana, i tri kašike grčkog jogurta. Sve sastojke smiksati i pojesti. Ne morate blendovati, možete i sve smiksati u jednoj posudi i pojesti.

Užina iz zdrave hrane (recept broj 2)

Recept #2; Otišli ste na Vaše predavanje, odslušali i sada je vrema za pauzu i užinu. Ono što se nalazi u sklopu fakulteta je makar jedna zdrava hrana. Kupite oko 30-ak grama lanenih pločica i 30 gr suvog voća i pojedite uz limunadu (koju možete poneti od kuće ili kupiti u obližnjim prodavnicama).

Zdrav ručak je obavezan (recept broj 3)

Recept #3; Vaš dan nije gotov, jer Vas čeka barem još jedno predavanje ili vežbice, a između imate pauzu. Budite mudri i pripremite dan pre kod kuće ručak za sledeći dan. Potrebno Vam je malo vremena. Ispržite 100-150 grama pilećeg filea  i servirajte uz Vaše omiljeno povrće + neku vrstu mahunarki. Na slici sam prikazala pasulj + grašak od mahunarki sa malo cherry paradajza i prženom piletinom. Ovaj ručak će Vas držati sitim.

 

*****Ako smatrate da Vam je potreban još jedan obrok između ručka i večere, uzmite još 30-ak grama lanenih pločica i popijte sa Vašom limunadom.

Večera koja kompletira sve obroke (recept broj 4)

Kada dođe vreme večere, većina Vas je preskače, da li zato što je umorno od celokupnog dana, predavanja koja su bila naporna ili Vas prosto mrzi da napravite večeru. Jako je bitno znati da se obroci ne preskaču. Ako želite biti zdravi i fit, jedite sve obroke.

Evo primera i večere, koja ne oduzima mnogo vremena.

Recept #4; Sve što Vam je potrebno je fit tortilja/tortilja sa chia semenkema+ cherry + zelena salata + malo cilija + haringa (skuša, tuna) + dve zelene masline. Tortilju ubaciti u tiganj i držati po 30-ak sekundi sa obe strane, nakon toga staviti na tanjir, namazati čilija i dodati ostale sastojke, saviti i pojesti.

Prijatno!

Priprema: dr Marija Trifunović

Izvori fotogafija: Sve fotografije su iz privatne arhive doktorke Trifunović, osim naslovne fotografije (Instagram)