„Selom kruže filmske priče“ povodom drugog filmskog festivala u Ravnom Selu

, PULS GRADA

Na konferenciji za medije u Ravnom Selu održane 22.maja saznali smo nove informacije vezane za sam festival i šta nas sve to očekuje ove godine tokom tri dana festivala. Ovogodišnji festival je poput prethodnog festivala debitantskog filma, omladinskog filma kao i filmske muzike, gde ćemo moći da gledamo ostvarenja mladih umetnika iz Srbije i regiona. Festival će biti održan u periodu između od  23. do 25. juna u Ravnom Selu.

Sama ideja festivala je promocija i rad mladih umetnika, kao i obnova Doma Kulture u Ravnom selu. Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac rekao je da je projekat obnove doma već započet i da se treći festival očekuje da bude održan unutar prostorija doma kulture.

Sam osnivač festivala Lazar Ristovski izjavio je: „Osetio sam  potrebu da svom rodnom selu pomognem kao i omladini koja živi u selu da im se obnovom doma vratimo kulturni segment, i da je samim tim došla ideja da se osnuje filmski festival. Smatram da je ta ideja dobra, jer se na prethodnom festivalu pokazala velika zainteresovanost publike, koja je jedna od misija ovog festivala. “ rekao je i to da ga posebno raduje što će na ovogodišnjem festivalu radionicama učestvovati i mladi sineasti, pobednici na regionalnim takmičenjima, jer pred njima je filmska budućnost. Neobičan spoj filmskog programa predstavio nam je Ivan Karl, selektor programa, naveo je šta možemo da očekujemo na glavnom dugometražnom delu festivala: „Iskra“ film crnogorskog reditelja Lazara Bodraže, makedonski film Gorana Trenčovskog „Zlatna petorka“ gde glavnu ulogu ima Slavko Štimac, i da nas ruski filmovi koji su već prikazivani, ali ne i u selu „Led“ i „Izvan granica realnosti“ , očekuju na početku i na kraju festivala. Tim povodom se očekuje specijalan gost Miloš Biković, naš glumac koji je počeo da ostvaruje internacionalnu karijeru.

Nada Savić, direktorka festivala obavestila nas je o ostatku programa gde će biti prikazani kratkometražni omladinski filmovi. Domaćin ovog dela festivala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, čiji se studenti u saradnji sa projektom LOOKING CHINA, odnosno, gostujućom Akademijom iz Pekinga, prikazati svoja filmska ostvarenja. Pored njih će biti i revija amaterskog filma srednjoškolaca iz Novog Sada. Planirane su i radionice koje će omogućiti mladima da tokom festivala snime tri kratka filma na izabranu temu i premijerno ih prikazati tokom Svečanog zatvaranja. Nagrada za ova ostvarenja biće putovanje na jedan filmski festival u regionu.

Tokom tri festivala biće dodeljene nagrade Zlatni klip za Najbolji film po izboru publike, Zlatni klip za Najboljeg reditelja debitantna, kao i Zlatni klip za mladog autora po izboru stručnog žirija. Ko će biti u žiriju ovom prilikom nismo uspeli da saznamo, ali ono što smo načuli jeste da se očekuje neko iz jedne velike distributivne izdavačke kuće.

 

Maletić Jelena
Karanović Sunčica