Nije još mrak | Otvoren Beldocs festival

, AKTUELNO

Beldocs 2017, festival dokumentarnih filmova u Beogradu, otvoren je 8. maja u Velikoj dvorani Sava centra, projekcijom  filma „Još jednom s emocijom” reditelja Andrew Dominik (Endu Dominik).

Mladen Vušurović, direktor Beldocs festivala, na svečanom otvaranju,  pozdravio je posetioce i izjavio da  je u proteklih deset godina uložen veliki rad i entuzijazam u realizaciju festivala kao i da će i ubuduće biti posvećen viziji festivala.

„Zadovoljstvo je prisustvovati desetogodišnjici festivala i nadam se da ćemo dočekati i dvadesetogodišnjicu. Posebnu radost predstavlja činjenica da će festival biti otvoren filmom „Još jednom s emocijom” koji govori o australijskom pevaču Niku Kejvu”- izjavila je Džulija Fini, ambasadorka Australije.

Publici  su se obratili i Frank Bauman, direktor Gete instituta, Elena Bođa, predstavnica Media programa Kreativna Evropa, Pol Pauels, direktor Evropske dokumentarne mreže i Stig Bjorkman, švedskom reditelju.

Stig Bjorkman, reditelj dokumentarnog filma o Ingrid Bergman, posle 46 godina je ponovo  došao u Beograd na otavranje Beldocs festivala. „Sećam se prvog dolaska u Beograd, žurki, šljivovice i dobrih filmova. Tu sam upoznao i Dušana Makavejeva, koga smatram za jednog od najvećih reditelja.”

Beldocs, Beogradski festival dokumentarnog filma, će trajati od 8. do 15. maja, na kom će biće prikazano 89 filmova iz 40 zemalja. Filmovi su  svrstani u trinaest programskih celina, i biće prikazani u Domu Omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Bioskopu Fontana, Cineplexx Ušću i Centru za kulturu Vlada Divljan.

Mirjana Vasić

Fotografije:Mirjana Vasić