Nastanak marke GUCCI

, LIFESTYLE

Gucci je italijanski modni brend koji je ujednom i jedan od najluksuznijih i najskupljih brendova. U poslednje vreme je oživeo svoju slavu zbog izlaska filma o istoriji porodice Gucci koja je sama po sebi kontraverzna. Ako ste ljubitelji mode, istorija nastanka Guccija će vas sigurno zanimati.

Gucci je otvorio Guccio Gucci davne 1921. godine u svojoj rodnoj Firenci i to kao malu prodavnicu kožne galenterije. Inspiraciju za otvaranje Guccija je dobio dok je radio u Londonu u luksuznom hotelu. Videvši eleganciju engleske aristokratije imao je želju da to prenese u Italiju. Gucci je najviše proizvodio torbe, rukavice, kovčege, kajševe i cipele od prirodne kože. Veliki deo kupaca Guccija bili su bogati ljudi koji su se bavili jahanjem konja i njihova potražnja je dovela do toga da Gucci napravi čitavu konjičku liniju proizvoda. Godine 1937, Gucci otvara prvu prodavnicu u Rimu i počinje da se širi. Sam Guccio je dosta dizajnirao za svoj brend. Tokom teških godina za vreme fašističke diktature u Italiji, Gucci nije mogao da uvozi materijale pa su se snalazili i koristili konoplje, jutu i lan. Totalna inovacija i prepoznatljivi znak Guccija, 1947. godine postaje Bamboo Bag- torba koja je po svom obliku podsećala na jahačko sedlo, koja je i dan danas obavezni modni detalj kraljevskim porodicama i poznatim ličnostima.

Tokom 50-ih godina 20-og veka , Guccijev prepoznatljivi znak postaju zeleno-crveno-zelene trake u konjičkom stilu, takodje otvaraju se Gucci-jeve radnje u Milanu i Njujorku odkle Gucci kreće da gradi svoje ime u luksuznom svetu mode. Guccijevi modeli uskoro postaju vanvremenski i u centru pažnje. Postaje sinonim za eleganciju i prefinjenost na svedskoj sceni. Po prvi put radi po ličnoj porudzbini za Grejs Keli, princezu od Monaka, kreira svilenu maramu sa cvetnim printom. Takodje torba na jedno rame koju je nosila Dzeki Kenedi Onasis, supruga američkog predsednika Dzona F. Kenedija, postala je popularna kao torba Dzeki O. Prva dama je svakako volela svoju torbu, sa kojom je mnogo puta fotografisana. Tokom 60-ih, žene su želele da kopiraju stil ove modne ikone, pa je tako model „Jackie“ postao pravo blago Guccija. Frida Điani, kreativna direktorka Guccija 2009. godine je prestavila „New Jackie“ torbu koja je i dalje zadržala svoju inovativnost i luksuz ovog brenda. Nakon Guccijeve smrti nasledjuje ga njegov sin Aldo koji nastavlja ekspanziju Guccija na London, Palm Bič, Beverli Hils i Pariz. Dok se kompanija širila, porodica je uvek bila poznata po svojim privatnim sukobima. Sudjenja i sporovi oko nasledstva i akcija, često su bile osnovne svadje ove porodice. U to vreme tokom 60-ih godina, Gucci usvaja novi simbol koju čine dva latinična spojena slova G, čineći Guccijev simbol koji je prepoznatljiv svuda u svetu. Godine 1998. Gucci se našao u Ginisovoj knjizi rekorda za najskuplji džins na svetu. Farmerke su pocepane i ukrašene afričkim perlama, koje su bile na prodaji u Milanu za 3,134 dolara. Kasnije ovaj rekord su nadmašile farmerke čija je cena dostigla i 60.000 dolara koje su prodate japanskom kolekcionaru.  Pored raznih torbi ovog brenda, izdvaja se „Marmont“ torba za koju se danas žene obično odlučuju.

Ona na sebi ima znatni lanac koji ide preko ramena, na centru torbe se nalazi GG znak. Može biti od pliša ili kože u različitim bojama. Sama porodica Gucci, pored raznih poslovnih uspeha imala je veoma buran porodičan odnos pun svadja,tužbi, skandaloznih veza i rasprava oko imovine, a na kraju čak i ubistvo. Film „The house of Gucci“ izašao je u novembru 2021.godine i ostvario veliku slavu.

Film se bavi ubistvom Mauricija Guccija koje se dogodilo 1995.godine i svim dogadjajima koji su mu prethodili. Mauricio je nasledio većinu akcija firme posle smrti svoga oca Rodolfa, taj trenutak je početak porodičnog rata. Patrizia Reggiani je bila žena Mauricija Guccija, a ujedno i osoba koja je naručila njegovo ubisto. Proglašena je krivom za naručivanje ubistva svog bivšeg muža i osudjena na zatvorsku kaznu. Mediji su je prozvali crna udovica, a iz pritvora je puštena ranije 2016.godine.

Izvor : Wikipedia.org

Foto izvor : Google image

Pripremila: Elena Vujčić