Jasmina Topić dobitnica književne nagrade Milica Stojanović Srpkinja

, AKTUELNO, KULTURA

Nagrada „Milica Stojanović Srpkinja“ dodeljuje se svake godine za najbolju knjigu poezije, a ove godine njena dobitnica je Jasmina Topić sa knjigom poezije pod nazivom „Privremeni boravak“.

Milica Stojanović Srpkinja bila je savremenica Vuka Karadžića i Njegoša, a prva je pesnikinja koja je u stihovima opisala lepote Fruške gore.

Prema podacima sa sajta ove manifestacije, od 1994. godine ustanovljena je Književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju su, između ostalih, dobili eminentni književni stvaraoci: Florika Štefan, Mira Alečković, Jara Ribnikar, Tanasije Mladenović, Boško Petrović, Matija Bećković, prof. dr Miroslav Egerić, prof. dr Jelka Ređep, Milan Nenadić, Blagoje Baković, Vida Ognjenović i drugi, a od 2009. godine, ova nagrada se dodeljuje isključivo „pesnikinji za knjigu poezije, objavljenu na srpskom jeziku, između dve manifestacije Milici u pohode“.

Ovogodišnji žiri za izbor pobednice, u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov, 15. 10. doneo je odluku da dobitnica ove nagrade za 2021. godinu bude Jasmina Topić sa svojom knjigom poezije pod nazivom „Privremeni boravak“.

Jasmina Topić dobitnica je i nagrade za poeziju “Duškovićeva zvona” (Pančevo, 2002) i “Matićev šal”, za knjigu “Pansion, metamorfoze” (2002).

Kako Danas navodi: “Knjiga “Privremeni boravak” pokazatelj je pesničke zrelosti Jasmine Topić”, ističe se u obrazloženju žirija u kojem se navodi i da “pesnikinja povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha. Neuobičajena, autentična i prepoznatljiva poetika ove pesnikinje pronalazi svoje čitaoce u svim generacijama, što se potvrđuje i ovom odlukom”.

Zbirka pesama “Privremeni boravak” je njena deseta objavljena knjiga.

Dodela nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ biće održana u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, u petak, 22. oktobra 2021. godine, sa početkom u 12 časova.





Autor: Katarina Pejić
Izvor: danas.rs, zkv.rs
Foto izvor: danas.rs