Festival savremenog cirkusa ,,Cirkobalkana 9’’

, AKTUELNO

U okviru 54/55. Bitefa biće organizovan 9. festival savremenog cirkusa „Cirkobalkana” od 16. do 25. septembra. Šator je već postavljen u Silosima Beograd, gde se održava i škola savremenog cirkusa „Talentarijum” (o kojoj je već bilo reči).

Kao što smo već pominjali, Cirkusfera je ključna organizacija za razvoj savremenog cirkusa kod nas  i ove godine će, u saradnji sa hrvatskom „Cirkoramom”, biti organizator svih izložbi, predstava i koncerata koji su isplanirani.

Publiku će, pored hrvatskih i srpskih umetnika, zabavljati i umetnici iz Francuske, Grčke i Slovenije.

Pred početak festivala, 11. septembra odigrana je predstava Marte Bjelice „Zašto se dete kuva u palenti” po romanu Aglaje Veterani. Ova predstava je najavila predstojeći program u kom će publika moći da uživa.

Festival počinje izložbom „Sva deca Cirkobalkane” Marije Stojković u 19:00. Nakon toga sledi predstava ,,Kretanje’’ franckuskih autora „Lazuz” u 20:00. Za kraj dana, u 22:00 biće održan koncert interesantnog naziva „Šajzerbiterlemon”.

Na zvaničnoj instagram stranici cirkusfera najavljeno je nekoliko dešavanja:

17. septembar u 21:00 – cirkuski projekat „Duel”, u kojoj će akcenat biti na vazdušnoj i partenrskoj akrobaciji;

19. septembar u 11:00 – dečija predstava „Svetu se ne može ugoditi”, rađenom po istoimenom delu u produkciji malog pozorišta „Duško Radović”, dok je za 18:00 pripremljena francuska predstava „Koža”;

– 21. septembar u 20:00 – performans „Noister: talas3”, u kome učestvuju izvođači iz Slovenije.

U nedelju, 19. septembra pored najavljenih predstava, sva deca i njihovi roditelji moći će da dođu u cirkuski šator i učestvuju u različitim aktivnostima, koje su osmislili sami članovi „Cirkosfere”, kao što su: radionica gline, igre sa hula-hopom, čas mačevanja uz stručnu pomoć udruženja za istorijsko mačevanje „Pero”, takmičenje u plesu i „Skiers left over”.

Mi čitaocima možemo teoretski reći da postoji velika razlika između savremenog i cirkusa na koji prvo pomislimo iz našeg detinjstva. Verovatno svi zamislimo sliku cirkuzanata sa dresiranim životinjama koje izvode trikove. Kod savremenog cirkusa, životinje se uopšte ne koriste za nastupe. Sam koncept je skroz izmenjen, tako da ima više dodira sa savremenom umetnošću, nego sa spektaklom koji se uvek očekivao kod tradicionalnih tački u šatoru.

Ipak, nešto je ostalo autentično, a to su nastupi u šatoru i nomadski život cirkuskih umetnika, koji žive u kamp-kućicama.

Jedan od interesantnih događaja, pre početka samog festivala, jeste ručno postavljanje šatora, tačnije zakucavanje klinova od jednog metra. Svake godine se raspiše javni poziv za dobrovoljce, jer je posao izuzetno fizički zahtevan, naročito ako je u pitanju beton kao podloga.

Na vama je da se uverite kako sve izgleda na licu mesta, da posetite ovaj spektakl i uživate.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: cirkusfera.org

Foto izvor: cirkusfera.org