U susret finalu Kupa – Zvezdina dupla kruna ili Partizanov spas sezone?

Bliži se 25. maj, a sa njim i novo finale Kupa Srbije za sezonu 2020/2021. Žrebom je odlučeno da domaćin finala bude aktuelni šampion nacionalnog prvenstva, ekipa Crvene Zvezde.

Ovo će biti 39. duel „večitih rivala“, Partizan bi eventualnim trijumfom došao do 15. pobede i 21. trofeja u kupu. Sa druge strane, puleni Dejana Stankovića su pobedom nad Radnikom stigli na korak od 26. trofeja, 21. pobeda u derbiju donela bi im i prvu „duplu krunu“ nakon sezone 2006/2007. 

Crveno-beli će u utakmicu ući sa oreolom favorita. Na Dejanu Stankoviću je da donese odluku kojih jedanaest će započeti finale, utisak je da će najveća dilemu predstavlajti izbor stranaca koji je, po pravilniku, ograničen brojem četiri.

Pročitajte i: Slučaj Kanga – Ko je još na listi „zauvek mladih“ igrača?

Nova briga koja se nadvela nad „Marakanom“ jeste povreda kapitena ekipe Milana Borjana u susretu sa Metalcem iz Gornjeg Milanovca. Borjan se nakon pada i teškog prizemljenja momentalno požalio na bolove u leđima. Nakon intervencije medicinske ekipe, golman Crvene Zvezde završio je poluvreme ostajući na golu, nakon čega je zamenjen. Milan Borjan, koji je u poslednjih nekoliko godina ostvarivao istorijske rezultate, predstavlja dušu tima. Gotovo da ne postoji važna utakmica na kojoj reprezentativac Kanade nije „skinuo“ neki zicer protivniku i na taj način bitno uticao na stanje na terenu. Sem ovog slučaja, Stanković nema drugih kadrovskih problema i za očekivati je da na teren pošalje ono najbolje što Zvezda ima.

U odbrani će dileme verovatno biti najmanje, četvorka Gajić-Milunović-Degenek-Rodićigra prilično standardno i svaki od pojedinaca u ovom nizu deluje nezamenjivo.

Ispred njih trebalo bi očekivati tandem stranaca Kanga-Sanogo. Ovde dolazimo do problema sa brojem stranaca koji bi mogao naterati Stankovića na improvizaciju ili eventualno postavljanje nekoga od dvojca Petrović-Nikolić kao partnera Sanogu u veznom redu.

Selimo se na drugu polovinu terena, gde će se koplja lomiti između Italijana Falka i El Fardu Bena.

Miljenik Dejana Stankovića, Mirko Ivanić, iza sebe ima sezonu iz snova i njegovo prisustvo u startnih 11 se ne dovodi u pitanje.

Aleksandar Katai važi za najkvalitenijeg pojedinca u timu i, s obzirom na to kako teče njegov oporavak, treba ga očekivati od starta utakmice.

Uloga najisturenijeg igrača tima pripašće Diegu Falčineliju. Iako je njegova forma u padu tokom poslednjih nedelja, Falčineli je jedan od najbitnih šrafova u sistemu Stankovića i teško je zamisliti neku bitnu utakmicu bez njega na terenu.

Njegov glavni konkurent jeste miljenik navijača i specijalista za velike golove, Milan Pavkov. Pavkov opravadava svaki minut proveden na terenu, svojim gabaritima predstavlja dodatni problem protivničkim igračima i njegov ulazak sa klupe može potpuno promeniti stanje na terenu.

Za kraj treba reći da je Crvena Zvezda samo par dana pre velikog finala organizovala proslavu titule u prvenstvu Srbije, što bi dodatno moglo da utiče na psihičku pripremu igrača i motivaciju sa kojom će ući u meč.

Sa druge strane, ekipa Partizana je nakon neupeha tokom sezone silno motivisana, i finale Kupa vidi kao priliku da u Humsku donese prvi trofej ove sezone, kao i da zada novi udarac večitom rivalu. Trener Stanojević dosta je kombinovao kada su u pitanju sastavi tokom poslednjih nekoliko kola prvenstva. Nakon incidenta ,,Asano“ ostao je sa opcijom manje u napadu i nije poznato kako će tu rupu popuniti.

Mesto na golu rezervisano je za jednog od najiskusnijih, Vladimira Stojkovića.

Štoperski tandem je u toku prolećnog dela najčešće činio dvojac Marković-Vujačić, ali nakon povratka Ostojića na teren ova rutina bi mogla biti promenjena.

Aleksandar Miljković važi za čoveka od poverenja Aleksandra Stanojevića i njegov status se neće puno razmatrati.

Kraj leve aut-linije treba očekivati još jednog iskusnog igrača koji zna kako se igraju ovakve utakmice – u pitanju je Ivan Obradović.

Trener Stanojević voli da se osloni na domaće snage, te neće imati problema sa izborom stranaca za ovu utakmicu. U slučaju da se opredeli za nešto defanzivniju varijantu, tandem Zdjelar-Šćekić dobiće zadatak da naruši ritam i lepršavost Zvezdinih ofanzivaca, kao i da spreči eventualnu opasnost iz kontranapada.

Ispred njih treba očekivati Bibrasa Natka. Izraelac promenjive forme i te kako zna da svojim kvalitetom donese prevagu svom timu, više puta je to pokazao i nema sumnje da će se od njega to i ovoga puta očekiati.

Mnogo pogleda biće uprto i u Sejdubu Sumu, koji bi takođe mogao dobiti šansu u startnoj postavi ekipe. Iako većinu minuta na njegovoj poziciji dobija mladi Nemanja Jović, Suma je neko ko poseduje kvalitet da reši derbi i njegova lucidnost u potezima nikako nije za potcenjivanje.

U zavisnosti od formacije i stanja na terenu, svoju šansu vrebaće Lazar Markovič i Miloš Jojić, koji je tokom prolećnog dela sezone često imao priliku da započinje mečeve. Odlaskom Asana otvorio se još jedno mesto u navali Partizana, na treneru je da odluči hoće li ga popuniti neko od stranaca poput Holendera i Bajbeka, ili pak mladi i talentovani Stevanović.

Poraz u poslednjem kolu prvenstva od ekipe Mladosti iz Lučana ne treba da zavara, igrači Partizana vidno su „naoštreni“ i na megdan Zvezdi idu sa namerom da pobede i vrate trofej u svoje prostorije. Iako smo domaćina apostrofirali kao favorita, opšte je poznato da tako nešto gotovo da ne postoji kada je reč o „večitom derbiju“.

Ono što je sigurno jeste energija sa kojom će obe ekipe ući u meč. Ulog je novi trofej, nova prilika da se sportski naudi ljutom rivalu i nova prilika da gledaoci prisustvuju rađanju nekog novog junaka. Jedan deo gledalaca se sigurno neće radovati po završetku utakmice, nadamo se barem da će javnost imati priliku da vidi dobru igru i sportsko ponašanje na obe strane terena.

Vreme je da ovaj duel još jednom opravda epitet najvećeg derbija na ovim prostorima.

Autor: Nenad Stanković

Foto Izvor: srbijadanas